Multi Development Türkiye CEO’su Hulusi Belgü, krizde Avrupa’daki alışveriş merkezlerine (AVM) yapılan ziyaretler ve ciroları eski yıllara göre düşerken Türkiye’de yüzde 35 arttığını söyledi. 14 ülkede yaptığı 176 gayrimenkul projesi ve yönettiği 42 AVM ile Avrupa’nın bir numaralı perakende şirketi olan Multi Development’in Türkiye CEO’su Belgü, Denizli'dek Forum Çamlık Alışveriş Merkezi’ndeki iftarda gazetecilerle biraraya geldi.
Yemekten sonra yaptığı konuşmada AVM sektörünü değerlendiren Belgü, Türkiye ekonomisinin Avrupa ülkeleri kadar kırılgan olmadığını belirterek, “Krizde kurlar yükseldiği için kiralar biraz arttı ama perakende sektörü ve alışveriş merkezlerinin bu sıkıntının üstesinden geleceğine inanıyorum.” dedi. Türkiye’deki dokuz alışveriş merkezinde ziyaret sayısının geçen yıla göre yüzde 35 arttığını vurgulayan Hulusi Belgü, “Avrupa’da 42 alışveriş merkezimiz var. Bunlarla kıyasladığımızda Türkiye en iyi performansını gösteriyor; 2008 krizine rağmen çok ciddi yükselişte. Bu kriz belki sonra hissedilecek ama açıkçası çok büyük korkum yok. Avrupa’da ziyaretçi sayısında ve cirolarda eksiye dönüşler yaşandı. 2010 senesinde biraz toparladı ancak Yunanistan, İtalya ve İspanya'daki krizler etkili oluyor.” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin geçmişe göre çok büyüyüp geliştiğini vurgulayan Belgü, “Banka ve finans yapısı çok düzgün. Yabancı bankaların performanslarının sekizde bire, bazılarının yirmide birine düştüğünü görüyoruz. Türkiye’deki bankacılık sektörü kâr ediyor. Açıkçası biz eskiden yurtdışından kredi getirerek alışveriş merkezleri yapıyorduk, artık yavaş yavaş Türkiye’den de kredi kullanıyoruz. Son iki üç alışveriş merkezini yaparken Türk bankalarıyla çalıştık.” dedi.
Denizli’nin ihracatı ve üretimiyle dinamik bir şehir olduğunu belirten Belgü, Forum Çamlık Alışveriş Merkezi’nin de performans açısından Türkiye’de ilk üçe girdiğini söyledi. Forum Çamlık Genel Müdürü Hakan Elmastaş ise alışveriş merkezlerini ortalama ayda 700 bin, yılda ise 8 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiğini açıkladı. CİHAN