Bu kapsamda, Bakan Süleyman Soylu, son dönemde artan şikâyetler üzerine, işverenlerin bu oyununu bozmak için Teftiş Kurulu'nu görevlendirdi.

Hükümetin, işverene maliyeti düşürmek için işçi başına 100 lira destek sağlamasına karşın bazı işverenler faturayı çalışana çıkardı. Bazıları fazla mesai alacaklarını asgari ücretin içine katarken, bazılarının da zam tutarını elden geri aldığı ortaya çıktı. Asgari ücretteki artışları bahane edip işçi çıkaran, bu ücreti vermemek için usulsüz uygulamalara giden işyerleri hakkında kapsamlı bir denetim yürütülüyor.

GÜNLÜK 162 LİRA CEZA
Asgari ücretin ödenmemesinin ya da eksik ödenmesinin cezai yaptırım gerektirdiğine dikkat çeken uzmanlar, "İşveren asgari ücreti usulüne uygun vermezse, iki asgari ücret tutarında para cezası, gecikme zammı, usulsüzlük cezaları hatta hapis cezası alabilir" uyarısında bulundu. Asgari ücret ödenmeyen veya eksik ödenen her işçi için her her gün 162 lira ceza kesilecek.

İŞVERENE BU YILKİ DESTEK

11.5 MİLYAR TL Artan oranlı vergi sistemi nedeniyle eylül ayından itibaren 70-80 lira civarında bir kesinti asgari ücretliye yansıyacak. Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Çalışma Bakanı Süleyman Soylu, bu sorunu eylül ayı gelmeden çözeceklerini açıklamışlardı. Hükümet, işverene maliyeti düşürmek için her bir asgari ücretli başına işverenlere 100 lira destek sağlıyor. Düzenlemeyle geçen yıl aylık brüt 2 bin 550 lira ve altında ücret alan işçi çalıştıran işverenlere her bir işçi için 100 lira destek sağlandı. Bu yolla işverenlere bu yıl 11.5 milyar lira aktarılacak.