Olağanüstü hal kapsamında ekonomi dünyasını yakından ilgilendiren Resmi Gazete’de yayımlanan kanun hükmündeki kararnameden (KHK) bir karar çıktı. Kararnameyle, iflas erteleme talepleri OHAL süresince yasaklandı.Son dönemde İSO 500 listesinde yer alan tanınmış bir çok firmanın iflas erteleme başvurusunda bulunması iflas erteleme taleplerinin yasaklanmasını doğurdu. İddialara göre bir çok  ‘iflas ertelemenin’ simsarları da ortaya çıktı. Bunun üzerine Haziran ayında yasalaşan torba kanuna iflas ertelemeyi sınırlandırmaya dönük hükümler konuldu ve şirketlerin iflas erteleme başvurusunu, son bir yıldır bulunduğu yerleşim merkezinde yapması şartı getirildi.  

OHAL kapsamında alınan kararla iflas erteleme yönünde yapılan taleplerin de mahkemece reddedilmesi benimsendi. İflas erteleme talebini mahkeme ciddi ve inandırıcı bulursa, iflasın ertelenmesine karar veriliyordu.  İflas erteleme verildiğinde, borçluyla ilgili hiçbir takip yapılamıyordu. Hatta daha önce başlamış takipler duruyordu. Bu da şirketlere, 2 yıllık bir zaman kazandırıyordu.

Resmi verilerde, iflas ertelemedeki artışı gösteriyor. Buna göre. 2015 yılına 2 bin 564 adet iflas davası devroldu. Yıl içinde de 571 yeni dava açıldı. 2015 yılında 258 dava sonuçlandırılırken 48 dava işlemden kaldırıldı. Böylece 2016 yılına toplamda  2 bin 831 dava devroldu. 2016 yılında açılanlarla birlikte bu sayı 3 bini aştı. İflas davaları özellikle üç büyük şehirde yoğunlaşıyor. Buna göre 2016 yılına İstanbul’da 1150,İzmir’de 313 ve Ankara’da 314 iflas davası devroldu. İflas davalarındaki artışın 2016 yılında da sürdüğü biliniyor.


Sena Kuru