Yargıdaki yoğunluğu azaltmak adına hazırlanan yasa tasarısının, 2016 yılının ikinci yarısında TBMM'de görüşülmesi bekleniyor.
Tasarı yasalaştığında, 2 bin 500 TL ve altındaki alacaklar için İcra takibi başlatılamayacak, dava açılamayacak. Taraflar arabulucuya gidecek ve uzlaşma yolu arayacak. Düzenlemenin en çok GSM operatörleri, telekomünikasyon firmaları ve elektrik dağıtım şirketlerini alacaklarını etkilemesi bekleniyor. Düzenlemeyle birlikte icra dairelerindeki dosya sayısının yüzde 60 azalacak. Yasanın çıkmasıyla birlikte, işçi-işveren arasındaki anlaşmazlıklarda da önce arabulucuya gidilecek.

ALACAKLARIN YÜZDE 60'I 2 BİN 500 TL'NİN ALTINDA
İcra davalarının yüzde 60'ının 2 bin 500 TL ve altındaki alacaklara yönelik. Yapılan bu düzenlemeyle icra dosyalarının büyük bölümünün, kısa sürede çözüme kavuşacak.
Düzenlemenin en çok GSM operatörlerini, telekomünikasyon firmalarını, elektrik dağıtım şirketlerini etkileyecek. Bu şirketlerin 2 bin 500 TL altındaki alacakları için hemen icra takibi başlatamayacak.

İŞÇİ-İŞVEREN ANLAŞMAZLIKLARINDA DA ÖNCE ARABULUCUYA GİDİLECEK!
Düzenlemenin Meclis'ten geçmesiyle birlikte işçi-işveren arasındaki anlaşmazlıklarda da öncelikle arabulucuya başvurulması zorunlu hale gelecek. İşe iade davaları, işçi hak ve alacakları davaları için arabulucuya gidilmesi dava ön şartı olarak düzenlenecek.
İşçilerin haklarını uzun süren yargılamalar sonunda alabildiğini, arabuluculuk ile daha kısa sürede sonuca ulaşabileceklerini belirten Avukat Cevat Kazma, işverenlerin de haksız ödemeler ile karşılaşmamasının amaçlandığını ifade etti.