Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, hasadı tamamlanan kiraz ve arpanın bu yıl tüm ürünler içinde üreticisinin en çok yüzünü güldüren ürünler olduğunu söyledi. Honaz, Çameli ve Çivril ilçelerinde toplam 700 dekar alanda bu yıl yaklaşık 16 bin ton kiraz hasadının yapıldığını, kirazın toptan 5 liradan satıldığını belirten Oda Başkanı Gemici, “İl merkezimizde yaklaşık 68 bin dekarda ekimi yapılan arpa hasadı tamamlandı. İlçelerde ve yüksek kesimlerde ise arpa hasadı halen devam ediyor. Bu yıl Denizli’den yaklaşık 194 bin ton civarlarında hasat bekliyoruz. Arpanın kilogramı serbest piyasada 55-58 kuruş arasında satılıyor. Birinci sınıf ekmeklik buğdayın kilogramının 50-52 kuruş arasında zararına satıldığı bir dönemde arpa üreticisine bu yıl iyi kazandırdı. Arpa üreticisinin yüzü bu yıl güldü. İlimizin kirazı ile ünlü ilçeleri Honaz, Çivril ve Çameli’nde de olumsuz hava şartlarına rağmen kiraz üretimi bu yıl verimli geçti. Çameli’nin yüksek kesimleri hariç, il genelinde kiraz hasadı tamamlandı. Kiraz toptan 5 liradan satıldı. Kiraz üreticilerinin de bu yıl yüzü güldü. İlimizde kayısı, şeftali, nektarin hasadı ise halen devam ediyor ” Diye konuştu.

Toprak Mahsulleri Ofisi geç kaldı

Kuru hububat alım fiyatlarının bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından geç açıklandığını, açıklama yapılana kadar üreticinin hasat ettiği arpa buğdayı sattığını ileri süren Oda Başkanı Gemici, “Denizli’de bu yıl 102 bin dekar alanda buğday ekimi yapıldı. 387 bin ton civarlarında hasat bekliyoruz. TMO tarafından hububat alım fiyatı makarnalık buğday için kilogramı 70.5 kuruş, ekmeklik birinci sınıf buğday için 66.5 kuruş olarak açıklandı. Ancak bu satış fiyatları TMO tarafından bu yıl geç açıklandı. Açıklama yapılana kadarda birçok üreticimiz hasat ettiği buğdayını geçen yılın fiyatından 52-53 kuruştan satmıştı. Bizim hesaplarımıza göre bir kilogram buğdayım üretim maliyeti 60 kuruş. Yani buğday üreticisi bu yılda istediği parayı kazanamadı.” Dedi.

Hibe ekipman alımı başvuruları başladı   

Tarım Bakanlığı tarafından yüzde 50 ekipman hibe desteği kararnamesinin de 2 temmuzda yayınlandığını, 1 ağustos ta başvuruların sona ereceğini belirten Gemici, “Tarlasında bahçesinde yeni ekipman kullanmak, eski makinelerini değiştirmek isteyen üreticilerimiz bağlı bulundukları en yakın il ve ilçe tarım müdürlüklerine giderek başvurularını yapsınlar. Bu yılda çıkan kararname gereği, satın alınan tarım aletlerinin yüzde 50 parası devlet tarafından hibe olarak verilecek. Üreticilerimiz kısa başvuru süresini iyi değerlendirsin” diye konuştu. Tarım sigortasında da değişiklik yapılmasını istediklerini anlatan Gemici, “Tarım Sigortası ‘TARSİM’ kapsamında don zararları ödeniyor. Ancak kış donları ile ilgili sigorta kapsamında bir şey olmadığı için çiftçimiz mağdur oluyor. Bu yıl çetin geçen kış şartları nedeniyle Çal ve Bekilli ilçelerinde hava sıcaklığı -20 lere kadar düştü ve günlerce devam etti. Birçok bağda aşırı soğuk ve don nedeniyle kurudu. TARSİM’e üye çiftçilerimiz bu zararlarını sigortadan alamadı. Fırtına ve hortum zararları ile ilgili bölümler sigortada var ama, afetin yaşandığı bölgede rüzgarın esiş hızı ve hortumun hızını ölçecek, meteorolojik aletler yok. Zarar tutanaklarına meteoroloji raporunu ekleyemediğimiz için sigorta mağdur çiftçiye ödeme yapmıyor. Bu eksiklerin giderilmesi için çalışma başlattık. Sonuçlarını en kısa sürede bekliyoruz” şeklinde konuştu.