İSTANBUL (CİHAN)- Otokar’ın ürün gamına yeni eklenen Arma 6x6 Zırhlı Muharebe Aracı, ülke dışından 63, 2 milyon dolarlık ikinci siparişini aldı. Aracın 2012 içinde partiler halinde kullanıcısına takdim edilmesi öngörülüyor.
Askeri araçlarının 20’den fazla ülkede hizmet vermesinden gurur duyduklarını belirten Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, “Taktik zırhlılarımızın her geçen gün daha fazla dünya ordusu tarafından tercih edilmesi, Türk mühendisliğinin başarısını ortaya koyması bakımından çok önemli.” dedi.
Tasarım, üretim ve satış faaliyetlerinin uzun seneler aldığını vurgulayan Görgüç, şunları ifade etti:
“Savunma sanayiinde bir aracın kendini kanıtlaması ve bir ordu envanterine girmesi güç aynı zamanda uzun bir süreçtir. Arma, tasarım ve geliştirme faaliyetlerine 3 sene önce başladığımız ve tamamen kendi kaynaklarımızla finanse ettiğimiz bir zırhlı muharebe aracı ailesi. İlk versiyonunu 6x6 zırhlı muharebe aracı olarak geçtiğimiz sene tanıtmış ve daha Türk Silahlı Kuvvetleri envaterine girmeden ilk siparişimizi almıştık. Bugün ikinci siparişi alıyor olmamız, artık dünyada Otokar taktik zırhlı araçlarının kendisini kanıtladığının bir emaresidir. Arma’ya olan bu talep, aynı zamanda dünyada yeni gelişen güvenlik tehditleri ve savunma ihtiyaçları karşısında ne kadar doğru bir zırhlı muharebe aracı tanımı yaptığımızı da ortaya koyuyor. Arma 6x6, sadece güvenlik seviyesi ile değil, hareket kabiliyeti ve modülerliği ile de orduların ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılıyor. Aracın tantımını takiben kısa süre içinde 2 ayrı ihraç sözleşme ile tedariğe bağlanması bizce çok önemli bir konudur. Bu sipariş, ilerleyen yıllarda aracımızın uluslararası piyasalarda çok daha başarılı olacağının; bu ismin de Cobra aracımız gibi markalaşarak Türkiye’nin önemli bir ihraç ürünü olacağının bir işaretidir."
Arma 6x6 zırhlı muharebe aracının sürücü ve komutan dahil toplam 10 personel, 19 ton muharebe ağırlığı bulunuyor. Aracın sağ ön tarafına konulmuş motoru sayesinde geniş iç hacme kavuşan zırhlıda, ergonomik çalışma ortamı sunuluyor.
Bağımsız hidropnömatik süspansiyonu, kilitli transfer kutusu özelliğiyle her arazide hizmete hazır Arma, amfibi (yüzer) operasyon kabiliyetine de sahip. Araç düşük dönüş çapı, patlak gider lastikleri, hesaplı yakıt tüketimi ve uygun operasyonel giderleri ile dünyadaki benzerleri arasında dikkat çekiyor. Monokok gövde yapısı, mayına, patlamaya karşı korumalı koltuk sistemleri ve Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer koruması ile mürettebatın da güvenliği temin ediyor.

CİHAN