Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası üyelerince gerçekleştirilen altın ithalatı, mayısta 9,5 ton ile son 9 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Altın ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre mayısta yaklaşık 6, haziranda ise 6,7 katına çıktı.

Bu yılın ilk yarısında 2015'in aynı dönemine kıyasla 2 katını aşarak 26,2 tona ulaşan altın ithalatı, temmuz ve fiyatının 132,7 lira rekor kırdığı ağustos ayında ise düşüşe geçti. Düğün sezonu ortasında gerileyen Türkiye'nin altın ithalatı, bu yılın temmuz ve ağustos aylarında 2015'in aynı dönemine göre yüzde 60'ın üzerinde azalış kaydetti.

Yılın 8 ayında fiyatı yüzde 25'in üzerinde değer kazanan altının ithalatı 2015'in aynı dönemine göre yüzde 4'lük düşüşle 36,7 tona geriledi. Ocak-Ağustos 2016 dönemi, son 6 yılın en en düşük 8 ayı olarak kayıtlara geçti.

Uzmanlar, ithalattaki azalışın, bu yıl altın fiyatlarındaki rekor yükselişler ve hurda altın dönüşündeki artıştan kaynaklandığını belirtti.

Altın fiyatlarındaki düşüş devam ederse altın ithalat oranlarında da düşüş bekleniyor. TCMB, yaptığı son düzenlemelerle yurt içinden toplanacak işlenmiş ve hurda altın kullanılması zorunluluğu getirildi. TCMB’nin bu düzenlemeleri ile altın bankacılığı sisteminin temellerinin atılması ile önümüzdeki dönemde altın ithalatını azaltacak başlıca neden olarak görülüyor.

İçeride TL’de görülen değer kayıpları, dışarıda ise Fed’in uyguladığı politikalar doğrultusunda altın fiyatlarında bu yıl volatilitenin yüksek olduğun vurgulayan uzmanlar altın fiyatlarındaki yüksek seyrin devam etmesi, yılın kalanında da talebi olumsuz etkileyebilecek en önemli neden olarak karşımıza çıktığını ifade ediyorlar. Ancak TCMB’nin uygulamaları üzerinde bankaların altın yatırımlarına ağırlık vermesi yastık altında bulunan altının finansal sisteme enjekte edilmesini sağlayacağını ve bu da altın ithalatının düşmesine, cari açığın da azalmasına katkıda bulunacağını kaydettiler.

Kaynak: Bloomberg