Denizli’de Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Meslek Yüksek Okulu Elektronik Teknoloji Bölümü 2. sınıf öğrencisi 20 yaşındaki Murat Kuş, elektrikli bisikletini, güneş enerjisinden elde ettiği elektrik enerjisi ile çalıştırmayı başardı. Aynı yöntemle engelliler için üretilen akülü tekerlekli sandalyeleri de çalıştırabileceğini belirten Kuş, güneş enerjisinden ürettiği elektrik enerjisi ile akülü araçların elektrik enerjisine bağımlılığını bitirdiğini söyledi. Elektrikli bisikletinin aküsünün 25 – 30 kilometre sonra bittiğini, akünün şarj olması için en az 2 saat elektrikte kalması gerektiğini dile getiren Kuş, “Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi Elektronik Bölümü Ses ve Görüntü Sistemleri dalından mezun oldum. Şimdide PAÜ Meslek Yüksek Okulu Elektronik Teknolojileri bölümünde eğitimime devam ediyorum. Şehir içinde kullanmak üzere satın aldığım 48 volt DC elektrikle çalışan elektrikli bisikletimin aküsü 25-30 kilometrede boşalıyordu. Aküyü tekrar doldurmak için 2 saat beklemem gerekiyordu. Akü bittiğinde şarj için elektrik prizi bulamadığım zamanlarda oluyordu. O zaman elektrik bisikletimi normal bisiklet gibi kullanıyordum, çok fazla yoruluyordum. Benim elektrikli bisikletim gibi akülü tüm araçların elektriğe olan bağımlığını bitirmek için 1 ay çalışma yaptım.” Dedi.

Destek aldı

Araştırmaları sırasında Denizli’de güneşten elektrik enerjisi üretimi konusunda çalışmalar yapan Pamsolar Firmasından da destek aldığını dile getiren Kuş, “Aküden aldığı elektrik enerjisi ile çalışan elektrikli bisikletimi güneşten elde edeceğim elektrik enerjisi ile çalıştırmaya karar verdim. Pamsolar Firmasının teknik servisinin de desteği ile demirciye hazırlattığım düzeneği elektrik bisikletime monte ettirdim. Bu düzeneğin üzerine de güneş ışınlarını toplayıp elektrik enerjisine çeviren 80 voltluk panel yerleştirdim. Panelden elde ettiğim elektrik enerjisini de elektrikli bisikletimin aküsünde toplamayı başardım. Elektrikli bisikletin üzerine monte ettiğim panel aynı zamanda yaz sıcaklarında beni güneşten koruyan gölgelik olarak ta kullanabileceğim. Bu çalışmamın bana maliyeti 600 lirayı buldu. Akülü araçlara yapılacak 600 liralık bir masrafla bu tür araçların elektriğe olan bağımlılığı tamamen ortadan kaldırılabilir. Benim sistemimle akülü araçlar güneş olduğu sürece hiç şarj etmeden saatlerce kullanılabilecek ve hiçbir zaman akü bitmeyecek” dedi

Engellilerin hayatı kolaylaşır

Elektrikli bisikletinde uyguladığı ve başarılı olduğu sistemi yürüme engelliler için üretilen akülü tekerlekli sandalyelerde de uygulanabileceğini anlatan Kuş, “Engellilerimizin kullandığı akülü tekerlekli sandalyeler kullanışlı. Benim sistemim bu tür araçlarda kullanılırsa engellilerimizin hayatı daha da kolaylaşır. Güneş olduğu sürece tekerlekli sandalyenin enerjisi hiç bitmeyeceği için engellilerimiz rahat rahat gezebilecekler” diye konuştu.