Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, Türkiye’nin akıllı fabrikalar ve robotlar ile anılan, işletmelerin daha verimli ve küresel anlamda daha rekabetçi olmasını sağlayacak Endüstri 4.0 çağını yakalaması gerektiğini vurguladı.

Gelecek yıllar, Dünya rekabetinde Endüstri 4.0 anlayışının ön planda olacağı, internetten yönetilen ve diyalog halinde olan makinelerin dönemi olacakğını belirten Keçeci, “Almanya, internetin üretimde kullanılmasının yaratacağı yeniliklerin bir devrim niteliğinde olacağı vurgusunu yaparak gelecek dönem senaryosunu Endüstri 4.0 başlığı altında tanımladı.

2011 yılında Alman Hükümeti’nin imalat gibi geleneksel sanayiyi, dijitalleşme yönünde teşvik etme ve yüksek teknolojiyle donatma projesi olarak Endüstri 4.0 ortaya çıktı”

Endüstri 4.0’ın Avantajlarını Kullanmalıyız

Endüstri 4.0 ile Almanya'da önemli yollar kat edildiğini belirten Keçeci, “İçinde bulunduğumuz dijital çağla birlikte artık sadece gündelik hayatımızda değil, iş dünyasında da önemli değişiklikler bizi bekliyor. Üretim süreçleri ve otomasyon alanında beklenen teknolojik gelişmelerin, endüstriyel üretimi de değiştirmesi öngörülüyor. Üretim dünyasının ise Endüstri 4.0’ın avantajlarını kullanarak, daha verimli bir hale geleceği bir döneme giriyoruz” dedi.

Maliyetlerin %20 Düşmesi Bekleniyor

Keçeci, Endüstri 4.0’a çok ciddi yönelim söz konusu olduğunu “Bu konunun büyük bir teknoloji ve yatırım tarafı var. İş ciddi; o nedenle konu desteklenmeli ve işi kamu-sanayi-üniversite iş birliğine dönüştürmek lazım. Akıllı ürün üretmek için akıllı fabrikalar olması gerekiyor. Dijitalleşme sanayiye geliyor. Büyük verinin kullanılması ve otomasyon, sanal zeka ile üretimi daha dinamik kullanma imkanı geliyor. Geleneksel sanayi kendisini yenilerken girişimcilik kaslarımızı kullanarak teknolojiyi gerçekten yönetebiliyor olmamız lazım.

Türkiye olarak, devrimci yeniliklerin görüleceği Endüstri 4.0 çağını yakalamalıyız. Makinenin internet ve artı güçlü ağlarla bezenmesi, işletmelerin daha verimli ve küresel anlamda daha rekabetçi olmasını sağlayacak. Böylelikle maliyetlerin %20 düşmesi bekleniyor. Dünya genelinde ciddi bir rekabet söz konusuyken bu oran hiç de azımsanamaz. DSO olarak üyelerimiz için 13 Nisan 2016 Çarşamba günü Siemens Türkiye’nin İcra Kurulu üyelerinden Ali Rıza Ersoy ile Denizli’de bir toplantımız olacak. Bu toplantıda,Endüstri 4.0’ı, konusunda yetkin olan kişilerden dinleme şansımız olacak" diye konuştu.