ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımına 2 ay daha başlamayacağı sinyali vermesinin ardından gaza basan altında yükseliş bugün de sürüyor. ABD enflasyon verisi öncesinde altın, Çinli alıcıların bir hafta süren tatilin ardından piyasalara dönmesi ile uçuşa geçti. Altının onsu yüzde 0.7 yükselişle 1.214 dolara kadar yükselirken şu saatlerde yüzde 0.80 primle 1.213,76 dolardan işlem görüyor.

ÇEYREK 2 GÜNDE 4 LİRA ARTTI

Yurt içinde ise gram altın dün günü yüzde 1.06 yükselişle 96.32 liradan tamamlarken, çeyrek altının fiyatı Kapalıçarşı'da şu saatlerde yüzde 1.84 yükselişle 158.96 liradan işlem görüyor. Böylece çeyrek altında son iki günde yükseliş 4 liraya ulaştı.

NEDEN YÜKSELİYOR?

ALB Menkul Değerler Analisti Arda Coşar, UZMANPARA'ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

"Bu hafta Fed Başkanı Yellen'in yaptığı konuşma da faiz artırım süreci başlaması öncesinde FED karar metninden ''sabırlı'' ifadesinin kaldırılacağını, ''sabırlı'' ifadesinin kaldırılması ardından faiz artırım sürecinin başlayacağını, ancak ifade kaldırılmasını takiben ilk iki toplantıda faiz artırımı yapılmayacağını söyledi.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN
Kısacası Yellen faiz artırım sinyali vermezken, faiz artırımı sürecinin nasıl başlayacağını anlatarak piyasaya sözlü yönlendirme de bulundu. Yellen'in konuşmaları baz alındığında en erken FED toplantısı Mart ayında olduğuna göre, faiz artırımının en erken Haziran ayındaki toplantı sonrası olması olarak değerlendirilebilir. Bu da piyasalarda ılımlı bir açıklama olarak algılandı ve altını bir miktar yukarı yönlü destekledi.

NELER İZLENECEK?

Bu hafta ABD tarafında dayanıklı tüketim malı siparişleri, TÜFE, 4. Çeyrek büyüme verileri ve Michigan Tüketici güven endeksi verileri izlenecek. Ancak özellikle TÜFE verileri ön plana çıkıyor. Zira düşük enflasyon Fed'in faiz arttırması önündeki en büyük engel. Bu açıdan bugün açıklanacak TÜFE verilerinin beklentilerden düşük gelmesi altını destekleyebilir.

YÜKSELİŞ SÜRECEK Mİ?

Altında destek seviyesi 1205 USD seviyesi, altının bu seviye üzerinde tutunmaya devam ettiği sürece toparlanma çabalarının devamı görülebilir, özellikle TÜFE verileri ile beraber 1220 USD direncini yukarı yönlü kırması ve üzerinde tutunması , altında kısa vadeli bir yükseliş trendine sebep olabilir. Altının 1205 USD desteğini veri akışıyla beraber kırması durumunda ise 1197 USD ve 1190 USD destekleri ilk etapta hedeflenebilir.