Kredi sicil affı için uzun süredir bekleyiş içerisinde olan milyonlarca kişi, TBMM'den gelen düzenleme onayının detaylarını merak etti. Borçlarını geciktiren ya da çeşitli sebeplerle ödeyemeyen vatandaşların, bir nedenle kredi sicillerine yerleşen kötü puanlar, TBMM'den geçen sicil affı ile temizlenmiş olacak.

12.5 MİLYON KİŞİYE BEYAZ SAYFA AÇMA FIRSATI

Çeşitli nedenlerle bankaların kara listesinde bulunan 12.5 milyon kişiye 'beyaz sayfa' açma fırsatı sunan yasa değişikliğini de içeren torba yasa geceSicil affı çıktı. Peki bu durum kimleri kapsıyor TBMM'de kabul edildi. Kredi, kredi kartı borcunu 6 ay içinde kapatanlara kara listeden çıkma fırsatı sunuldu.
 
ESNAFA DA SİCİL AFFI


Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun en önemli maddelerinden birini de sicil affı oluşturdu. Esnaf, sanayici, vatandaşın yer aldığı yaklaşık 12.5 milyonu ilgilendiren düzenleme kredi kartı, kredi, çek, senet borçlarını 6 ay içinde ödeyenler veya borcunu yapılandıranlar Bankalar Birliğinin 'kara listesinden' silinecek. Oysa düzenleme öncesinde bu kayıtlar borcun ödenmesine karşın 5 yıl boyunca listede kalmaya devam ediyordu.  

HERKESİ KAPSIYOR

Söz konusu değişiklikle, kullandığı nakdi ve gayrinakdi kredilerinin anapara, faiz veya ferilerine ilişkin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin; ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemedikleri için Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezine bildirilen kişiler ve kredi müşterileri, söz konusu borçlarını düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde tamamını ödemeleri veya yeniden yapılandırmaları halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtlar dikkate alınmayabilecek.   Kredi kuruluşları ve finansal kuruluşların bu kapsamda mevcut kredileri yeniden yapılandırması veya yeni kredi kullandırılması, bu kuruluşlara hukuki ve cezai sorumluluk doğurmayacak. 
 

1.5 MİLYON ESNAF YARARLANACAK 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, düzenlemeyle işletme sahiplerinin beyaz bir sayfa açarak, yeni kredi imkanı bulacaklarını, bu ivmeyle yeni iş yeri açabileceklerini söylemişti. Tüfenkci, "Sicil affından yaklaşık 1 milyon 500 ile 1 milyon 600 bin arasında esnafımızın yararlanacağını düşünüyoruz" demişti.

SİCİL AFFI NEDİR?


Sicil affı, tüketicilerin daha önceden kullanmış olduğu kredi kartlarının veya kredilerin ödeme vadesinde yaptığı düzensiz veya eksik ödemeler sonucunda banka tarafından isminin kara listeye alınması durumundan çıkmasıdır.