Türkiye İhracatçıar Meclisi (TİM)’in düzenlediği ‘2023 İhracat Stratejisinde Denizli Değerlendirmesi- Hedef 500 milyar dolar Ya sizinki’ isimli panele Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, DENİB Başkanı Süleyman Kocasert ve çok sayıda işadamı katıldı.
8 YIL KALDI
Etkinliğin açış konuşmasını yapan DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, “Önümüzde 2023 hedefleri var. Yıllardır konuştuğumuz ve hedefler koyduğumuz 2023 yılının başlamasına 8 yıldan daha az bir süre kaldı. Önümüzdeki sekiz yıllık zaman dilimi hem ülkemiz için, hem de Denizli için son derece önemli. Denizli olarak biz de elimizden gelenin en iyisini yapmak istiyoruz Ne var ki önümüzdeki süreç, geride bıraktığımız 10 yıldan hatta 20 yıldan çok daha önemli. Bu dönemde inovasyon, markalaşma, tasarım, katma değer daha çok konuşmamız gereken kavramlar olacak. Doğrusu Türkiye’nin Ar-geye ayırdığı bütçe son yıllarda artış gösterse de, milli gelire oranı % 1’ler düzeyinde. Bu oran Güney Kore’de % 3,6, Japonya’da % 3,4, Çin’de % 2. Bu alanda hala alınması gereken yol olduğu ortada.

DENİZLİ BU HEDEFE KOŞ
Denizli ile ilgili bilgilerin verildiği toplantıda TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2023 hedefinin yakalanması için herkesin var gücüyle çalıştığını belirterek, "Denizli 2023 hedefi olarak 12 buçuk milyar dolarlık bir hedef koydu. Bu ihracatı kimler yapacak? Devlet ya da hükümet yapmayacak. Bunu siz işadamları olarak yapacaksınız’’dedi.
Herkesin planlı bir şekilde hedef koyarak çalışmasının altını çizen Büyükekşi, “Türkiye artık eski Türkiye değil. 2-3 aylık hedefler daha koysak önümüzü göremiyorduk. Ancak yeni dönemde görebiliyoruz. Hedefleri koyarak ilerlemeliyiz. Örnek benim cirom 5 milyon dolarsa bunu nasıl 10 milyon- 20 milyon dolar yaparım bunu düşünmeliyiz. Bunun için ne yapmam lazım. Bunun için yeni yatırım yapmak lazım. Bunları yaparken yeterli sermaye, insan gücüne bakmak lazım. Ayrıca üstün teknolojiyi ne kadar kullanabiliriz? Sermayem yetmiyorsa kredi olanakları neler olabilir diye araştırmak lazım. Bunları araştırın. Çıkan rakamlara siz bile inanamayacaksınız. Yeter ki önce hayal edelim. Bu hayalin de peşinde koşalım. Biz size bu ufku vermek için bu toplantıları düzenliyoruz. Hayallerimize ulaşmak için yeni arayış içinde olmamız en önemli konudur” diye konuştu.
Toplantı daha sonra panelistlerle devam etti.