Denizli'nin Çivril ilçesine bağlı Özdemirci beldesinde 100 aile, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan destek alarak aldıkları ikişer ineğin ortak ahırda bakımını yapıyor. 2007 yılında Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi kapsamında bir milyon 327 bin lira hibe desteği sağlanarak 200 başlık Holstein ırkı inek alan kooperatif üyeleri, birlikte iş yapmanın avantajlarını kullanıyor. Köylüler ile sözleşme imzalayan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu, faizsiz iki yılı ödemesiz toplam sekiz yılda bu ineklerin ücretini vatandaştan geri alacak.

        Kooperatif üyeleri hayvanlara kendileri bakıp büyütmek yerine ortak bir ahır kurarak büyük bir çiftlik haline getirdi. Hayvanların hastalığa karşı sigortalandığı kooperatifte inekler buzağılarla birlikte 273 sayısına ulaştı. Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün de her türlü desteği verdiği kooperatifin mal varlığının 5 milyon lirayı bulduğu belirtiliyor.

        Özdemirci Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ramazan Bayram, 13 kişi ile kurulan kooperatifin daha sonra üye sayısının 100'e çıktığını, köylüleri toplu ahır yapımında ikna etmek için yıllarca uğraştığını söyledi. Başkan Bayram, "Birkaç defa Bursa Sütaş'a özel otobüs kiralayıp ücretsiz geziye gönderdim. Orada hocalara seminerler verdirttik. Ondan sonra 100x2 projesiyle 200 hayvan alındı." dedi. Beldenin Belediye Başkanı da olan Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu Türkiye´de fondan alınan paralarla tek çatı altında kurulan ilk işletmedir. Toplu hayvancılığın üretimi daha katma değerli oluyor. Sütü pahalı, yemi ucuz, işçiliği toplu olduğu için uygun fiyatla oluyor. Girdi maliyetlerini düşürebiliyorsun saman yem. O yönden evde beslemenin vatandaş hayvanının derdi ile ilgilenemiyor. Normalde fakirlere verildiği için stoğunu yapamıyor, ilgilenemiyor, hastalığı ile uğraşamıyor. Toplu olduğu için biz veteriner ile çalışıyoruz. İl Tarım'ın desteği her zaman yanımızda, onun elemanları ile her yönden el ele verip beraber çalışıyoruz."

        Şu anda kooperatif ortakları mülkiyetinde olan taşınır taşınmaz hayvan varlığı satılsa 5 milyon lira edeceğini belirten Başkan Bayram, "Kooperatifimizde 5 kişi çalışıyor. Biri gece bekçisi. Dışarıdan da süt toplama ile ilgili çalışanlarımız var, ama işletme ile ilgili değil. Onlar vatandaşın ürettiği sütü topluyorlar ve onu pazarlıyoruz. Balya makineleri, silaj makinesi ve diğer alet ekipmanları da biz destekleme şubesinin desteği ile aldık. Kooperatifimiz kurulduğunda üye kayıtlarında 100´er lira aidat parası aldık. Bu aidat paralarından sonra biz ortaklarımızın hiçbirisinden katma para istemedik. Yani sermaye artırımı yoluna gitmedik. Şimdi vatandaş 100 lira ile girdi 50 bin lira ile ayrılabilir." diye konuştu.

        Türkiye´de hayvancılığın toplu olarak yapılmasında çok fayda olduğunu anlatan Bayram, sözlerini şöyle sürdürdü: "Büyük işletmelerin tek çatı altında toplanıp bilinçli olarak yapılmasının ülkemiz hayvancılığına çok büyük faydaları olacaktır. Devletin amaçlamış olduğu vatandaşın kalkınması ile ekmeğinin büyümesi ile ilgili amaç burada hasıl olmuş oluyor."

        Kooperatif üyeleri de ortak ahırda hayvanların büyütülmesinin avantajlı olduğunu belirtti. Kooperatif üyelerinden Niyazi Cura, "Avantajı sütün pahalı satılması, herkesin ayrı ayrı bakım derdi ile uğraşmaması, 3 -4 kişi bu kadar hayvan ile ilgilenebiliyor. Yılda bir sefer denetleme kurulu toplantısı oluyor. Zamanı geldiğinde de kar payı düşecek. Biz aidatımızı verdik, çekildik yönetime bıraktık." dedi.

        İbrahim Doru da kooperatif işinin her yerde yürümediğini, ortak çalışmayı herkese tavsiye ettiklerini dile getirdi. Osman Özbek ismindeki bir başka üye ise kooperatif aracılığı ile ineklerin sütlerinin daha yüksek fiyata satabildiklerini söyledi. Özbek, "Kooperatif hayvan tesisi kurulduktan sonra kasabamızda bir moral oldu. İyi bir kazanç olarak görüyoruz. Kazancın daha da artacağını tahmin ediyoruz." ifadesini kullandı.

        Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Nejdet Demir kooperatifte yapılan çalışmaların Türkiye´de ilklerden biri olma özelliğini taşıdığını bildirdi. Demir, şunları kaydetti: "Bunların bakımları, beslemeleri, sütünün sağılması ve pazarlaması şu anda tek elden yapılıyor. Başlangıçta 200 olan hayvan sayımız şu ana kadar yapılan satışlarda dahil olmak üzere 300´ün üzerine geçti. Şu anda 273 tane hayvanımız ahırda bulunuyor. Bunun için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan toplam bir milyon 327 bin lira hibe desteği sağlandı. Bu para ilk iki yılı geri ödemesiz, toplam 7 yılda ödenecek. Bu parayla sıfır faizle hayvan alınarak üreticilerimize dağıtıldı."