Denizli Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Ünal, üniversiteye girebilmek için dershanelere bir sürü harcayan insanların, sıra harç ödemeye gelince her şeyi devletten beklediğini ifade ederek, üniversitelerde harçların kaldırılmaması gerektiğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversite harçlarının kaldırılması yönünde çalışma yapılması talimatı verdiğini belirten Ünal, “Harçların kaldırılması, 4 milyon öğrenciyi ilgilendiriyor. Başbakan, kendi politik hedefleri yönünde isabetli bir karar verdi. Büyük bir kesimin gönlünü kazanacak bir hamle bu ancak üniversite harçlarının kaldırılması popülist bir politika ve bence son derece yanlış. Zaten son iki yıldır harçlar arttırılmıyordu.” dedi.

Harçların tamamen kaldırılmasının üniversitenin bütünüyle devlet bütçesinden finanse edilmesi anlamına geleceğini vurgulayan Prof. Dr. Ünal, “Devlet bütçesi son yıllarda düzelme gösterdi. Sürekli açık veren ve düşük kapasiteli bütçelerden, fazla veren ve sürekli artan bütçeler ortaya çıktı. Şüphesiz bu durum sevindirici bir gelişme fakat bütçeler ne kadar iyi olursa olsun, üniversitelerin finansmanını doğrudan devlet bütçesine dayandırmak hatalı bir yaklaşım. Üniversiteler kendi kaynaklarını oluşturmalı, daha özerk mali bir yapıya sahip olmalı. Başbakan'ın hamlesi, genel olarak üniversite özerkliğine de zarar veren bir özellik taşıyor.” şeklinde konuştu.

Bütçenin vatandaşlardan alınan vergilerden oluştuğunu hatırlatan Ünal, “Harçların çok yüksek olduğunu da düşünmüyorum. Aksine üniversitenin paralı hale getirilmesi lazım. Başarılı, çalışkan fakat fakir öğrenciler, burslar ve kredilerle desteklenebilir.” dedi.