Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ilgaz Akdoğan, tıp fakültelerinde kadavra ihtiyacı bulunduğunu belirtti.
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ilgaz Akdoğan, 24-31 Ekim Ulusal Anatomi Haftası nedeniyle bir açıklama yaptı. Tıp fakültesi ve tıpta uzmanlık öğrencilerinin eğitiminde kadavranın vazgeçilmez bir eğitim materyali olduğunu belirten Doç.Dr. Akdoğan, "Günümüzde yeni ameliyat teknikleri geliştirilmesi için planlanan kadavra çalışmaları önem kazanmıştır. Bütün bunların dışında teknolojinin baş döndürücü bir hızla ilerlemesi sonucunda cerrahi girişimlerde kullanılan endoskopik aletler rutine girmiştir. Bu nedenle Tıp Fakültesi öğrencilerinin ve asistanlarının eğitiminde kadavra temini çok önem taşımaktadır" dedi.
Türkiye’de her geçen yıl tıp fakültesi ve öğrenci kontenjanlarının arttığına dikkat çeken Doç.Dr. Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tıp fakülteleri içerisinde tıp eğitiminde kadavrayı ideal sayı olarak belirlenen 10 öğrenciye bir kadavra olarak gören hiç bir fakülte bulunmamaktadır. Tıp fakültelerinin içerisinde 20 kişiye bir veya 50 öğrenciye bir kadavra sunan yerlerin sayısı da az miktardadır. Ayrıca, kadavra pratiği sunamayan tıp fakültesi sayısı çoktur. Ülkemizde kadavra bulunan merkez sayısı 20 civarındadır. Eğitim öğretim yılının başlangıcında tıp eğitimine başlayan parlak beyinlerin alacakları tıp eğitimi bakımından bu rakamlar hiçte hoş gözükmemektedir."
Son yıllarda kadavra ihtiyacının arttığını kaydeden Doç.Dr. Akdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Son yıllarda açılan tıp fakültelerinin sayısının artması nedeni ile bu kaynaktan kadavra temini yeterince ihtiyacı karşılamamaktadır. Mevcut yasalarımız tıp fakültelerinde insan bedenlerinin kadavra olarak kullanılmasına engel değilse de, toplumun bu konuda yeterince bilgilendirilmemesi nedeni ile vücudunu bağış olarak verebilecek insanlar da bu durumdan habersiz kalmaktadır. Oysa doku ve organ bağışının yaygınlaşması ile ilgili yazılı ve görsel basında çıkan haberler toplumumuzun bu konuda ne kadar duyarlı olduğunu son yıllarda artan doku ve organ bağış oranları ile göstermektedir."
Pamukkale Üniversitesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ilgaz Akdoğan, başlatılan 'Bağışlayın Bedeniniz Tıp Eğitiminde Yaşasın' adlı kampanyaya herkesin katılmasını istedi.