Rehberlik ve Psikolojik Danışma Uzmanı Dr. Erkan Kavas, LYS-1 (Matematik-Geometri)'de sınavı beklediği gibi iyi gitmeyen, veya denemelere göre daha az net çıkaran öğrencilerin bazılarında ümitsizliğe düşme, şimdiden seneye bırakma ve motivasyon kaybı yaşandığını belirtti.
www.haberdenizli.com yazarlarımızdan Dr. Erkan Kavas, başarısızlık diye bir şeyin olmadığını sadece vazgeçildiği zaman başarısız olunduğunu belirtti. Kavas, "Yarışı son ana kadar ümitle koşanlar kazanır. Eğer sınav soruları normalin üzerinde zor geldi ise, bu durum sınava giren herkes için geçerlidir. Sonuçta bir sıralama sınavı olan YGS ve  LYS’ lerde senin ne yaptığın değil, rakiplerine göre ne yaptığın önemlidir. Üniversite kontenjanları doluncaya kadar 180 barajını geçen öğrenciler yerleştirilmektedir. Her yılın taban puanını o yıl sınava giren öğrencilerin puanları ve üniversitelerdeki bölümlerin tercih edilme oranları belirler. Geçen yıl herhangi bir puan türünde 430 puan alan ve başarı sırası 50000 olan bir öğrenci ile bu yıl 398 puan alan ve başarı sırası 50000 olan öğrenci arasında herhangi bir fark yoktur. Yani 430 puan 398 puana eşittir diyebiliriz.
Öğrencilerimize tavsiyem LYS2 (FEN) ve LYS3 (EDB.-COĞ.1) sınavlarına ümitsizlik duyguları içinde değil, tam tersine moral ve motivasyonu yerinde girmelerini tavsiye ediyorum. Yarışta sonucu son hamleler belirler." dedi.