2013 SBS tercih Robotunu indirin
GÜNCELLENMİŞ HALİ (15 TEMMUZ 2013)


2013 SBS sonuçları açıklandı. Denizli'de tercih rehberliği konusunda uzman olan Dr. Erkan Kavas yine boş durmadı ve tercih yapacaklar için bir tercih robotu hazırladı. "Kavas, Öğrenciler belki de beklediklerinden çok düşük puanları görünce şoka uğradı. Başarı sırası geçen yıla göre kıyaslandığında yaklaşık olarak 370 puan alan bir öğrenci artı 40, 390 puan alan artı 30, 425 puan alan artı 25, 470 puan alan öğrenci artı 10 puan eklendiğinde yaklaşık olarak geçen yılki puana denk gelen puanını bulabilir. Ancak SBS gibi sınavlar sıralama sınavlarıdır. Puanlardan ziyade başarı sıraları (veya aynı anlama gelen yüzdelik dilim) önemlidir. Kesinlikle puana bakılarak tercih yapılmamalıdır. Öğrenci ve velilerimizin okul tercihlerini yaparken öğrencilerin genel başarı sıraları ve yüzdelik dilimlerini göz önünde bulundurmaları yararlı olacaktır. Ülke geneli tercih yapılacaksa (Fen liseleri veya diğer illerdeki popüler Anadolu liseleri) kontenjan artışı da dikkate alınarak genel başarı yüzdeliklerine göre tercihler sıralanabilir. İl içi tercih yapılacaksa genel yüzdelik dilimin kullanılmasının yanında daha sağlıklı bir yöntem olan kontenjan toplamına göre de tercihler sıralanabilir. Kontenjan toplamında ildeki tüm okullar puan sırasına göre sıralandıktan sonra en yükseğinden aşağıya doğru kontenjanlar artırılarak toplanır.  Öğrencinin il başarı sıralamasının eşit olduğu kontenjan toplamındaki okuldan daha yüksek ve istediği bir okul varsa 5-6 adet yazılır. Tercih bildiriminin bir kez yapılacağı, sonraki boş kalan kontenjanlara bu tercih listesine göre yedek sıradan yerleştirme yapılacağı unutulmamalıdır. Son 4-5 tercihinde ise içine sinen, kazandığında okumak istediği en son okula kadar inilir. Öğrencinin il başarı sırası göz önüne alındığında kontenjan toplamından daha yukarılara yerleşme ihtimali yüksektir." dedi.

2013 SBS tercih Robotunu indirin
GÜNCELLENMİŞ HALİ (15 TEMMUZ 2013)


Bunun yanında ülke genelinde genel liselerin Anadolu türü liselere dönüştürme işleminin tamamlandığını belirten Kavas, Anadolu liselerini kazanamayan öğrencinin özel okullara veya mesleki eğitim veren liselere devam etmekten başka yolu olmadığını, bu durumun bu yıl yapılacak SBS tercihlerini daha bir önemli kıldığını belirtti.

Kavas, "SBS tercihlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de fen, Anadolu öğretmen ve Anadolu liseleri yanında Anadolu türü meslek liseleri de tercih edilirken bilinmesi gerekenlerdir. Öncelikle bu yıl ve geçen yıl Anadolu Öğretmen Lisesi ve Tüm Meslek lisesi türlerine yerleşen öğrencilerin ek puan avantajı artık yok. Ancak  SBS tercihi yapacak olan öğrenci Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının alanlarından mezun olduklarında yükseköğretim lisans programlarına yerleştirilirken; Teknoloji Fakültelerinin lisans programlarına (M.T.O.K. kontenjanı) ve ön lisans programlarından (MYO) hangilerine Sınavsız Geçişle yerleştirileceklerine ÖSYS 2013 Kontenjan Kılavuzundaki Tablo 6 dan bakmalıdırlar. Meslek liselerinin ek puan avantajının kaybolması hernekadar dezavantaj gibi görünse de, Sınavsız geçiş ve Teknoloji Fakültelerindeki sadece meslek lisesi mezunlarının tercih edebildiği (MTOK) kontenjanlar ek puandan daha çok avantajlar barındırmaktadır.

2013 SBS tercih Robotunu indirin
GÜNCELLENMİŞ HALİ (15 TEMMUZ 2013)

İstediği herhangi bir Anadolu lisesini kazanamayan veya ilgi ve kabiliyetine göre mesleki eğitim almak isteyen bir öğrencinin Anadolu Teknik ve Meslek Liselerini tercih ederken bilmesi gereken hayati bilgiler var. Örnek verecek olursak; meslek lisesi elektrik bölümünü tercih edecek bir öğrenci SBS tercihlerini sıralarken önceliği Anadolu Teknik Meslek Lisesi Elektrik Bölümüne mi yoksa Anadolu Meslek Lisesi Elektrik Bölümüne mi vermelidir? Bu iki okul da aynı çatı altında eğitim veriyor ve dışarıdan bakılınca aralarında fark yok gibi! Öncelikle öğrenci MF4’ten mühendislik hedefliyorsa Anadolu Teknik Liselerinde LYS’ye dönük derslerin de alındığını bilmelidir. Anadolu meslek liselerinde ise LYS’ye dönük dersler gösterilmemektedir. Halk arasında düz olarak adlandırılan meslek liselerinde de LYS’ye dönük dersler gösterilmemektedir. Ancak genel meslek lisesinde okumakta iken 9. Sınıfta notları yüksek olan ve teknik liseye geçen öğrencilere LYS’ye dönük dersler gösterilmektedir. Özellikle Teknoloji Fakültelerinde sadece meslek lisesi çıkışlı adaylara ayrılan (MTOK Kontenjanı) mühendislik programlarına yerleşmek isteyen öğrenciler yerleşmek istedikleri programa yetecek kadar  LYS den net çıkarmalı, bunun için de bu dersleri görmüş olmalıdırlar. Gerçi Teknoloji Fakültesi (MTOK) kontenjanlarının çoğunun boş kaldığı, MF4 ten 180 barajını geçenin kendi alanının devamı olan Teknoloji Fakültesindeki (MTOK)  mühendisliklere yerleştiğini de hatırlatmakta fayda var. Yani MF4 ten 180 barajını geçen meslek liseli öğrenci; inşaat mühendisliği, otomotiv mühendisliği, enerji sistemleri mühendisliği gibi daha birçok mühendisliği kazanabilmektedir. Bu konuda 2013 ÖSYS kontenjanlar kılavuzundaki Teknoloji Fakültesi (MTOK) taban puanlarına bakmak yeterli. Bu bölümlerin bazılarının geçen yıl kontenjanını dolduramadığı ve taban puanının oluşmadığı, kontenjanı dolan bölümlerin ise MTOK kontenjanlarının puanlarının diğer kontenjana göre çok daha düşük olduğu görülecektir. 

2013 SBS tercih Robotunu indirin
GÜNCELLENMİŞ HALİ (15 TEMMUZ 2013)

Yine Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının alanlarından mezun olan öğrenciler kendi alanlarının devamı olan ön lisans programlarına (meslek yüksekokullarına) sınavsız geçişle yerleşebilmektedir. Mesela elektrik, elektronik, mekatronik, ve diğer alanlardan (2013 ÖSYM Kontenjanlar Kılavuzu Tablo 6’ya bakınız) mezun olan öğrenci Biyomedikal Cihaz Teknolojisi gibi çok cazip birçok bölüme sınavsız geçiş yapabilmekte, diğer okul ve alanlardan mezun olan öğrenci YGS’de 500 tam puan alsa bile meslek lisesi mezunu öğrenciler bu bölümleri sınavsız geçişle doldurursa bu bölümü kazanamamaktadır. Anadolu teknik ve meslek liselerini tercih edecek bir öğrenci mutlaka 2013 ÖSYS kontenjanlar kılavuzundaki Tablo 6 dan sınavsız geçişler ve MTOK koşulları hakkında bilgilendirilmelidir. Burada Teknoloji Fakültesi (MTOK Kontenjanı) mühendisliklerle ilgili imza yetkilerinin olmadığı vs. gibi birçok aslı olmayan söylenti dolaşmaktadır. İş adamlarımızın özlemle beklediği, çekirdekten yetişen ve tulum giyen mühendisler olarak adlandırabileceğimiz mühendisleri teknoloji fakültelerimiz yetiştirmektedir.

Sınavsız geçişte öncelik anadolu teknik lisesi mezunlarınındır. Yani bir öğrenci anadolu teknik lisesi sondan birinci, diğer öğrenci ise anadolu meslek lisesi okul birincisi olsun. Sınavsız geçişte anadolu teknik mezunu öğrenci tercihlerine öncelikle yerleştirilecek, daha sonra anadolu meslek lisesi okul birincisi olan öğrenci yerleştirilecektir. Anadolu meslek lisesi bu yıl mezun olan son öğrenci yerleştirildikten sonra genel meslek lisesi mezunu öğrenciler tercihlerine yerleştirilmeye devam edecektir." dedi.
2013 SBS tercih Robotunu indirin
GÜNCELLENMİŞ HALİ (15 TEMMUZ 2013)

 

Sınavsız Geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır. 

1.  Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.

2.  Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre 1. sırada Anadolu Teknik Lisesi, 2. sırada Teknik Lise ve Anadolu Meslek Lisesi, 3. sırada Meslek Lisesi ve 4. sırada çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.

3.  Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.

4.  Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi - METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara öncelik verilir.

5.  Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.  

 

Kavas son olarak "SBS tercihi yapacak olan öğrenci ve anne-babalarına bu durum çok iyi anlatılmalı, sınavsız geçişle yerleşilen çok cazip bölümler ve Teknoloji Fakültesi MTOK kontenjanı mühendisliklere meslek lisesinin hangi alanı seçilirse gidilebiliyor ayrıntılarıyla anlatılmalı, tercihler profesyonelce yapılmalıdır. Eğer biz mesleki eğitimin önündeki bu avantajları iyi anlatabilirsek, birçok öğrenci puanı anadolu liselerine yetiyor olsa bile meslek liselerini tercih eder hale gelecek, sonuçta meslek liselerimiz hak ettiği parlak günlerine geri dönecektir. Asıl kazanan ise öğrencimiz olacaktır." dedi.

2013 SBS tercih Robotunu indirin
GÜNCELLENMİŞ HALİ (15 TEMMUZ 2013)