Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 1 milyon 112 bin 604 öğrencinin yarıştığı 2013 yılı 8. sınıf Seviye Belirleme Sınavı (SBS) sonuçlarını dün gece açıkladı. Tüm sorulara doğru cevap veren 110 öğrenciden 16'sı, okul birincisi olmaları sebebiyle 500 tam puan aldı. 
2013 Orta Öğretim Yerleştirme Programı'na (OYP) göre tercih yapabilecek yani 201 puan ve üzeri öğrenci sayısı 1 milyon 49 bin 293 olarak gerçekleşti. 16 öğrenci 500 tam puan alarak birinci oldu. Birinciler arasında sadece bir öğrenci devlet ortaokulu öğrencisi, diğer 15 öğrenci ise özel okul öğrencisi. İstanbul'dan 7, Eskişehir'den 2 birinci çıktı. diğer birinciler ise Konya, Manisa, Diyarbakır, Kütahya, Zonguldak, Gaziantep ve Aydın'dan çıktı. Önceki yıllarda SBS'deki başarısı ön plana çıkan Başkent'ten hiç birinci çıkmaması ise dikkatlerden kaçmadı.
MEB tarafından 8 Haziran 2013 tarihinde yapılan sınavda öğrencilere, 100 soru soruldu. Bu sorular, sınav sonrası akademisyenlerin de yer aldığı bilim kurulları tarafından bilimsel doğruluk, ölçme tekniğine uygunluk, dil anlatımı ve öğretim programlarının kazanımları gözetilerek tekrar incelendi. Kurul ve komisyonlar iptali gerektiren herhangi bir soru tespit edemedi.

YERLEŞTİRME BAŞVURULARI 15-21 TEMMUZ TARİHLERİNDE BAŞLAYACAK
Bakanlığın açıklamasına göre, OYP'si 201 ve üstü olup tercihte bulunan tüm öğrenciler yerleştirmeye katılabilecek. Yerleştirme işlemleri için tercihler 15-21 Temmuz 2013 tarihleri arasında yapılacak. Yerleştirme işlemleri için öğrenciler en fazla 10 tercih yapabilecek. Elektronik ortamda tercih yapacak veliler, tercihleri http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya https://e­okul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan tercih listelerindeki okulların tercih kodlarına göre bireysel olarak yapacak. Elektronik ortamda tercih yapamayan veliler, tercih ve yerleştirme e-kılavuzunda yer alan "Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu"nu doldurup imzalayarak okul müdürlüğüne teslim edecek.

YERLEŞTİRME SONUÇLARI 6 AĞUSTOS'TA AÇIKLANACAK
OYP ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları 6 Ağustos 2013 tarihinde http://www.meb.gov.tr ve http://oges.meb.gov.tr adreslerinde ilan edilecek. Öğrenciler, TC kimlik numarası ve okul numarasıyla sonuç bilgilerini sorgulayabilecek. Yerleştirme sonuçları açıklandığında tercihlerinden birini asıl olarak kazanan öğrenci, 12-16 Ağustos tarihleri arasında saat 17.00'ye kadar asıl olarak yerleştirildiği okula giderek kaydını yaptırabilecek. Yerleştirme sonuçlarına göre tercihlerinden birini asıl olarak kazanan öğrencilerin kayıt dönemi sona erdikten sonra, 16 Ağustos 19.00'dan itibaren boş kalan kontenjanlara yedek listeden yedeklik sırası dikkate alınarak kayıt hakkı kazanan öğrenciler ilan edilecek. Her okulun boş kontenjan sayısı kadar öğrenciye, daha önce açıklanan yedek sırası dikkate alınarak kayıt hakkı verilecek. Her öğrenci kayıt hakkı kazandığı okula, kayıt hakkı kazandığı gün hariç 3 iş günü içerisinde saat 17.00'ye kadar kayıt yaptırmak zorunda. Kayıt yaptırmadığı taktirde, boş kalan kontenjanlara sistem tarafından yedek listede yer alan sıradaki öğrenciye kayıt hakkı verileceğinden bu haklarını kaybedecek.
Yedek kayıt döneminde, boşalan kontenjanlar için yedek listede yer alan sıradaki öğrenciye kayıt hakkı verilmesi işlemi, 26 Ağustos saat 17.00'ye kadar sistem tarafından otomatik olarak yapılacak. 19-26 Ağustos 2013 tarihleri arasındaki yedek kayıt dönemi içerisinde yedek listeden kayıt hakkı kazanan sıradaki öğrencilerin ilanı her gün saat 19.00'da açıklanacak.

2013 SBS BİRİNCİLERİ
Zehra Betül Şen Manisa Özel Şehzade Mehmet Ortaokulu, Eylül Tiftikçi Eskişehir Tepebaşı Özel Çağfen Ortaokulu, Eda Ertav Eskişehir Tepebaşı Özel Çağdaş Ortaokulu, İrem Tellioğlu İstanbul Zeytinburnu Özel Cevizlibağ Doğa Ortaokulu, Emir Hıfsı Öztoprak Konya Meram Özel Meram Diltaş Ortaokulu, Çağlan Turgut İstanbul Fatih Özel Oğuzkaan Ortaokulu, Tarık Berdan Köroğlu Diyarbakır Bağlar Özel Diyarbakır Bahçeşehir Ortaokulu, Arda Tibet Kaya İstanbul Üsküdar Özel Bilfen Çamlıca Ortaokulu, Büşra Erol İstanbul Zeytinburnu Özel Cevizlibağ Doğa Ortaokulu, İhsan Uyan Zonguldak Eregli Özel Yıldırım İzmirlioğlu Ortaokulu, Mustafa Yılmaz Kütahya Tavşanlı Özel Yıldız Ortaokulu, Bora Demiral İstanbul Üsküdar Özel Bilfen Çamlıca Ortaokulu, Gökhan Yavuz Bayram İstanbul Üsküdar Özel Bilfen Çamlıca Ortaokulu, Ayşe Esin Gezer Üsküdar Özel Bilfen Çamlıca Ortaokulu, Lara Özden Aydın Aydın Söke Vakıfbank İlkokulu, Burak Kaan Başar Gaziantep Şehitkamil Özel Gaziantep Koleji Vakfı Ortaokulu.