Pamukkale Üniversitesi’nde mevcut yapıların deprem bakımından incelenmesi ve güçlendirilmesine yönelik; hem deneysel hem de uygulamaya yönelik çalışmalar yapılıyor. Bu kapsamda Denizli ve civar illerde bir çok kamu yapısı incelenerek, güçlendirme projeleri hazırlandı. Yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi için değişik yöntemler geliştirilerek, deneysel olarak test edildi ve uluslararası dergilerde sonuçları yayınlandı.
Deprem ve Yapı Teknolojileri Araştırma Laboratuvarı’nda bu kez uzun süredir hazırlıkları süren çalışmanın deneyi yapıldı. Üç boyutlu betonarme bir yapı dolgu duvarlı olarak deprem yükleri altında deneye tabii tutuldu. Türkiye’de ilk kez üç boyutlu bir betonarme yapı, dolgu duvarların davranışa katkısını belirlemek için tersinir tekrarlı yükler altında denendi. 

BİR ÇOK DENEY ÜLKEMİZDE İLK KEZ PAÜ’DE YAPILDI
Konu ile ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Hasan Kaplan, “1994 yılından itibaren kurulan ve sürekli geliştirilen laboratuvar alt yapısı 2003 yılında başlatılan üç boyutlu yapı deneyleri ile çok önemli bir seviyeye ulaşmıştır. Üç boyutlu yapıların deprem etkileri altında incelendiği bir çok deney ülkemizde ilk kez PAÜ deprem ve Yapı teknolojileri laboratuvarında gerçekleştirilmiştir. Bütün bu çalışmaların amaç, yapıların deprem güvenliğine yönelik yeni yönetmelerin geliştirilmesi ve uygulamaya aktarılmasıdır” dedi. 

YAPILARIN %20’Sİ DEPREM BAKIMINDAN GÜVENSİZ
Prof. Dr. Kaplan, “Ülkemizdeki kent merkezlerindeki yapıların %20’si deprem bakımından güvensizdir. Halkımızın mal ve can güvenliği bakımından bu yapıların güçlendirilmesi gerekmektedir. Pamukkale üniversitesi İnşaat Mühendisliği Deprem ve Yapı teknolojileri laboratuvarında bu amaçla bir dizi yeni deneysel çalışma planlanmıştır. Bu çalışmalardan ilki olan deney başarı ile gerçekleştirildi. Üç katlı bir betonarme yapı, dolgu duvarlı olarak denendi. Bundan sonra yeni güçlendirme yöntemi ile yapılar güçlendirilerek deneylere devam edilecektir. Bu deneyler sonucunda; Deprem bakımından güvensiz mevcut yapıların yüksek dayanımlı bir kumaş kullanılarak hızlıca güçlendirilmesine imkan sağlayacak pratik bir yöntem ortaya konulacaktır. Ülkemizde deprem zararların azaltılmasına yönelik çalışmalar devam edecektir. Aynı zamanda lisansüstü tezlerin konusu olarak yürütülen araştırma projeleri kapsamında yapılan bu çalışmalara katkı koyan tüm araştırmacılara ve destekleyenlere teşekkür ediyoruz”  dedi