PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele Vali Yardımcısı Ekrem Büyükata, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Denizli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Gökoğlan, dekanlar, öğretim üyeleri, öğrenciler ve davetliler katıldı.
 
Oturum başkanlığını Prof. Dr. Ayfer Özçelik’in yaptığı panelde ilk sözü Doç. Dr. Ercan Haytoğlu aldı. Haytoğlu, Cumhuriyeti alkışlayarak değil, anlayarak yol almaya çalışılması gerektiğini vurgulayarak, "Düşünceleri topla tüfekle yok edemeyeceğimize göre, düşüncelere düşünce ile karşılık vermeliyiz. Birbirimizin yaralarını kaşımamalı, daima sarmalıyız. Düşüncelerin çarpışmasını vücutların çarpışmasına asla çevirmemeliyiz. Dini ve mezhepsel tahriklere kapılmamalıyız. Toplumsal barışın peşinde inançlarımızı vicdanlarımızda yaşayabilmeliyiz. Bize emanet edilen Türkiye Cumhuriyeti Devletini yalnız eleştirenlerden değil, müreffeh Türkiye için çözüm önerileri üretenlerden olmalıyız" dedi.

Prof. Dr. Mehmet Ali Ünal ise, "1914’te Türkiye’nin yüzölçümü 4 milyon kilometrekareydi. 1918’de Mondros mütarekesi imzalandığı zaman bunun 5’te 4’ü elden çıktı ve bugünkü ülke kaldı. Milli mücadeleyi yürütenler ve Cumhuriyeti kuranlar Osmanlı aydınları ve askerleri idiler, elde kalan vatan parçasını elde tutmak için arayış içindeydiler. Bunu köklü reformlarla düşünüyorlardı, Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları saltanatı kaldırdılar ve Cumhuriyet ilan edildi" şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından Vali Yardımcısı Ekrem Büyükata konuşmacılara birer plaket takdim etti.