Pamukkale Üniversitesi Bekilli Meslek Yüksek Okulu öğrencileri Çarşamba Kariyer günleri etkinliklerine devam ediyor. Kariyer günleri kapsamında düzenlenen etkinliklerde bu haftanın konuğu Nörobilim Aile ve Psikolojik Danışma Merkezi uzmanı Alaaddin DEBGİCİ oldu.

Hayatının Lideri Ol” temalı bir seminerle öğrencilerle buluşan Debgici öğrencilere üniversite hayatı ve sonrasında başarıya nasıl ulaşılabileceği konusunda bilgiler verdi.

Öğrencilerin ve öğretim üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği seminerde Debgici önemli olarak şu hususlara değindi;

Türkiye genç nüfusun yoğun olduğu bir ülke. Bu gün çarşıda bir anket yapsak ve insanlara ülkelerini sevip sevmediklerini sorsak herhalde herkes ülkesi için canını verebileceğini söyler. Esas soru Türkiye’nin cana mı yoksa eğitime mi ihtiyacı olduğudur. Türkiye de eğitim ortalaması 6.sınıf seviyelerinde. Günde 1 dakika kitap okunan 5 saat televizyon olan bir ülkede bana göre başarılı olmak daha kolay. Ama ülkenin gençleri ülkeleri için canlarını vermeyi kendilerini geliştirmeye tercih ediyorlar.

Herkesin gelecekle ilgili iyi ya da kötü hayalleri var. Fakat çoğu insan düşüncelerini bir hayalden öteye götüremiyor. Hayal siz onun için çabalamazsanız “hayal kırıklığına” dönüşebilir. Gerçekleştirmek için çabaladığımız hayaller bizim hedefimiz haline gelir. Başarmayı istemek konusunda sorunumuz yok. Ama başarmak için her şeyin hazır olmasını bekliyoruz. Bize düşen sadece o son vuruşu yapmak olsun istiyoruz. Oysa hiçbir başarı tesadüf değildir. Her başarı bir planın ve çabanın ürünü olarak ortaya çıkar.

Gündelik hayatımızı genellikle ne ile geçiriyorsak yaşamımızda o amaca hizmet eder hale gelir. Eğer siz zamanınızı “boş zaman” olarak görüyor onu da bağımlısı olduğunu televizyon, bilgisayar, cep telefonundan öteye götüremiyorsanız gelecek hayatınızdan bir şeyler beklemek çok anlamsız olur. Gelecek hayatınızı değiştirmeniz tamamen bu gün ne yaptıklarınızla doğrudan ilgilidir.

Öğrenciler için üniversite sınavı ve üniversite okumak hep bir sıkıntı kaynağı gibi görülüyor. Oysa krizi fırsata ya da tehlikeye dönüştürmek tamamen sizin elinizde. Bana göre üniversite Türkiye’deki her gence geleceğini değiştirmek için verilmiş bir fırsattır. Bu fırsatı iyi değerlendirip değerlendirmemek tamamen sizin elinizde. Aynı derslere, aynı sıralarda girip aynı öğretmenleri dinleyip neden bazıları başarılı olurken neden bazıları başarısız oluyor bunu kendimize sormamız gerekiyor.

Üniversite sizi mesleğe hazırlayan son yerdir. Kendinizi mesleğine hazır hissetmek için bir yıl daha geçsin diyorsanız unutmayın ki iş hayatında kendinizi geliştirmeniz daha güç olacaktır. Üniversitede başarılı olmanız için gerekli donanımları daha kolay edinebileceğiniz imkanlar vardır. Bunun için yapmanız gereken şey düzenli ve sistemli olmaktır. Türkiye’de üniversite gençliğinin en büyük sorunu yaptığı çalışmaları istikrarlı bir şekilde sürdürememektir.

1980 li yıllarda en değerli şey nedir sorusuna verilen cevabın “Sevgi” olduğunu söyleyen Debgici günümüzde bu sorunun cevabının “Para” olduğunu ifade etti. Oysa ülkesini seven herkesin başarıda para odaklı değil süreç odaklı olması gerektiğini belirtti. Başarı bir sonuç değil süreçtir diyen Psikolojik Danışman Debgici konuşmasını engeller karşısında çabuk vazgeçilmemesi gerektiğini anlatarak bitirdi.

Konuşmasının sonunda öğrenciler için kitaplarını imzalayan Debgici’ye organizasyonu düzenleyen Bekilli Kaymakamlığı, Milli Eğitim Müdürlüğü, Halk Eğitim Müdürlüğü ve Bekilli Meslek Yüksek Okulu adına plaket takdim edildi.