Müstakil Sanayi ve İşadamları Derneği (MÜSİAD)  Denizli Şubesi toplantı salonunda gerçekleşen eğitim programına MÜSİAD Denizli Şubesi ve Genç MÜSİAD Denizli Şubesi üyeleri katıldı. “Protokol ve kariyer danışmanlığı” denilince Türkiye’de akla ilk gelen isimlerden olan Yasemin Tecimer tarafından verilen eğitimin içeriği protokol kurallarının sosyal ve kamusal alanda nasıl uygulanacağı oldu. Yaklaşık 5 saat süren eğitim hem görsel olarak hem de uygulamalı olarak gerçekleşti.

“PROTOKOL KURALLARINI DÜNYA’YA OSMANLI DEVLETİ ÖĞRETTİ”
Protokol kurallarının Dünya’ya Osmanlı Devleti tarafından öğretildiğine değinerek sözlerine başlayan Tecimer, “ Protokol kuralları ilk olarak Antik Yunan zamanında çıkmaya başlasa da gerçek anlamda uygulanması ve geliştirilip günümüzdeki halini alması Osmanlı Devleti’nde Fatih Sultan Mehmet zamanında olmuştur., Dünya’da en üst düzey protokol kurallarının uygulanması ise Kanuni Sultan Süleyman zamanında olmuştur. Bugün Dünyada protokol kurallarının en disiplinli uygulandığı İngiltere ve Fransa’nın protokol uygulamalarının neredeyse tamamı Osmanlı’dan öğrenilmiştir. Protokol kuralları sadece siyaset için değildir, iş dünyası için de protokol kuralları çok önemlidir. Protokol kurallarının hem sosyal hem de kamusal alanı vardır. Bunları bilenler her zaman sosyal ve kamusal alanda bir adım öne geçer, bu yüzden bu tür eğitimler iş dünyası için çok değerlidir” dedi. 

BAŞARILI OLMAK İÇİN PROTOKOL KURALLARI ÇOK ÖNEMLİ
Protokol kuralları denince akla sadece resmi törenlerin gelmemesi gerektiğini vurgulayan Yasemin Tecimer, “Protokol demek yemek yeme adabından tutunda, nerede ne zaman nasıl giyinileceğinden, nerede nasıl konuşulacağına kadar geniş bir alanı kapsar., Kısacası hayatın tüm alanlarını kapsar. Giyinmek ne kadar önemliyse ikram edilen kahvenin de tüketilme biçimi de bir o kadar önemlidir. Protokol kurallarını bilmemek bazen Devletler arasında krizlere neden olduğu gibi iş dünyasında da zaman zaman anlaşmamazlıklara neden olmaktadır. Siz ne kadar protokol kurallarını bilirseniz muhataplarınıza göre o kadar avantajlı olursunuz” diye sözlerine devam etti.

Eğitim; imaj oluşturma, yemek yeme adabı, sosyal ve kamusal alanda erkek kadın ilişkileri, yazışmalar, ast- üst ilişkileri gibi konularda görsel ve uygulamalı olarak devam etti. Eğitim programı sonunda Yasemin Tecimer’e teşekkür eden MÜSİAD Denizli Şube Başkanı İsmail Biltekin eğitimden duydukları memnuniyeti dile getirdi. “Bu tür eğitimler hem bizler açısından hem de genç kardeşlerimizin kariyeri açısından çok önemli, gündelik yaşamın içerisinde yoğunluktan bir çok şey unutuluyor veya eksik kalıyor. Bu tür eğitimler hem yeni bilgilerin öğrenilmesinde hem de var olan bilgilerin hatırlanıp hayatın içerisinde uygulanması açısından çok değerli” şeklinde konuşan Biltekin daha sonra Yasemin Tecimer’e plaket takdim etti.