MEB Bakanı Nabi Avcı'nın SBS ve dershanelerin kapatılacağı ile ilgili açıklamalarda bulunması, Denizli'deki dershaneleri harekete geçirdi. Konu ile ilgili görüşünü aldığımız DEYDER Başkanı Gökhan AYDIN şunları söyledi;

"Sayın Bakanımız; 8. Sınıfta yazılı notları merkezi sınav sonucunda belirlenecek. Bir sonraki yıl 5.6.7. sınıflarda da notlar merkezi sınav sonucunda belirlenecek. Öğrenciler merkezi sınavdan aldığı bu notlar sonucunda Liselere girebilecek. Yoğun talep alan okullar kendi sınavını yapabilecek.

Bu sistem sonucunda SBS olmayacak ve dershaneler kapanacak diyen Sayın Bakan o zaman şu sorulara cevap verebilirse öğrenciler, veliler ve biz dershaneciler bu kararın ne anlama geldiğini daha iyi anlayabiliriz.

Eğer yazılı notları merkezi olacak ise öğrenci bu yazılı notlarından daha iyi netice almak ister ve okula yardımcı bir öğretim kurumuna gitmek isterse nereye gidecektir?  Bunun adı eğer dershaneler değilse öğrenciler nereye yönlenecektir?  Derslerinde daha iyi olmak ve destek almak isteyen öğrenciler özel ders mi alsınlar? Yoksa merdiven altındaki vergisini vermeyen yerlere mi gitsinler? Eğer hiçbir yere gitmesin okullar her türlü yeter denilecekse öğretime destek olan yüzlerce kurs yerleri de kapatılacak mı? Eğitim özgürlüğüne ve demokratik haklara uygun bir tavır olur mu bu yerleri kapatmak?

Ayrıca dershaneler özel okul olsun deniliyorsa velilere ve bu kurumlara nasıl bir teşvikiniz olacak? Ve şu anki özel okullar doldu taştı mı ki dershaneleri de özel okul yapalım diyorsunuz?

Tüm bu öncül bilimsel çalışmaları yaptıktan sonra konuların açıklanması gerekmez miydi? Konu ile ilgili yıllık planınızı kamuoyuna açıklamanız bir bilim adamı olarak daha uygun düşmez miydi?
Bu açıklama niye Temmuz ayında yapılıyor? Bilinmiyor mu ki dershaneler bu tarihte ya kayıtlarını tamamlar ya da %75’ini alır ya da en kötüsü %50’sini almıştır. Görünen o ki buda bilinmiyor. Zaten ülkemizin eğitimi gerçekten anlaşılamıyor, bunun en somut örneği de son 10 yılda 5 bakan değişmesidir. Diyen Başkan Gökhan AYDIN;

Ayrıca sınavları kaldırmıyorsunuz, yerine farklı sınavlar getiriyorsunuz. Konuyu iyi analiz eden veliler dershanelere daha fazla ihtiyacın olduğunu görecektir.

Sonuç olarak bu açıklamalar zamansız ve plansızdır. Sınavlar isim değiştirerek devam etmektedir. Güneşi balçıkla sıvamak mümkün değildir. Okula yardımcı olan bu dershanelere Eylül ayında çok daha büyük talep olacağını da hepimiz göreceğiz." dedi.