Denizli’de eğitim alanında önemli çalışmalara imza atan Mahruyan Hanımlar Derneği tarafından Anafen Dershanesi velilerine yönelik “Başarıda Ailenin Rolü” konulu konferans verildi. Konferansı Nörobilim Aile ve Psikolojik Danışma Merkezi uzmanlarından Psikolojik Danışman Alaaddin Debgici verdi. Velilerin yoğun ilgi gösterdiği seminer de Debgici ailelere çocukların okul ve hayat başarısında dikkat etmeleri gereken hususları anlattı.
Debgici şunları söyledi; Türkiye’de her yıl eğitime milyarlar harcıyoruz. Bütün amacımız çocuklarımızın gelecek hayatlarında başarılı bir birey olmaları. Ama hiç kimse acaba çocuğum mutlu olabilecek mi diye düşünmüyor. Birçok ailenin tek odak noktası çocuğun ders başarısı, karne notları, sınav puanı. Ders çalışmak çocuklarımıza öyle empoze ediliyor ki çocuk yüksek not alamazsa hayat amacını yitireceğini, başarısız ve mutsuz bir kimse olarak yaşayacağını düşünmeye başlıyor. Günümüzde birçok çocuk anne babalarının bu ders odaklı tutumlarından dolayı depresyona girmiş durumda. Sürekli uyuma isteği ya da uykusuzluk, iştahsızlık ya da aşırı iştah, günlük hayatının büyük kısmını TV ya da PC karşısında geçirme aslında çocuğun kendini mutlu etmeye çalıştığının göstergesidir.
Okul başarısı ile ilgili sorumluluklar çocuğa küçük yaşlardan itibaren kazandırılır. Çocukluk döneminde yaşına uygun sorumluluklar verilmeyen çocuklar ileriki yaşamlarında dersle ilgili sorumluluklarını da yerine getirmek istemezler. Ailelerin bu konuda en çok yakındığı şey çocuklarının derslerini kendi başına yapamaz hale gelişidir. Bunda hiç şüphesiz anne babanın çocuğun derslerini aşırı önemsemesi de etkili olmaktadır. Oysa ders çocuğa ait bir sorumluluktur. Bu nedenle anne babaların görevi sadece rehberlik etmektir.
Başarı çocuğun yaşına uygun okul tarafından belirlenen hedeflere çabalayarak ulaşması ve çabasının karşılığını almasıdır. Başarısızlık ise çocuğun çabalamasına rağmen başarısız olmasıdır. Hiç çabalamayan bir çocukta başarısızlıktan söz edilemez. Çünkü başarısızlık çaba olmasına rağmen hedefe ulaşamama durumudur. 
Okul başarısızlığında çocuğa bağlı nedenler olduğu gibi aileye bağlı nedenler de vardır. Çocuğun zihinsel gelişimi, duygusal gelişimi, bedensel gelişimi, temel ihtiyaçlarının karşılanması başarısı üzerinde etkilidir. Günümüzde anne babalar çocuklarının başarısızlığını dikkat eksikliğine bağlamaktadır. Oysa dikkat eksikliği olan bir çocuğun anlaşılabilmesi ve fark edilebilmesi için o çocuğun ders çalışma çabası içinde olması gerekir. Bu çabaya rağmen başarılı olamıyorsa dikkat eksikliğinden şüphelenilebilir. Hiç çalışmayan bir çocuğun dikkat eksikliği ilaçla tedavi edilse dahi çocuk çalışmadığı sürece başarılı olmayacaktır. 
Bireysel nedenlerin dışında anne babanın tutumu, aile ortamı, kardeşler arası ilişkiler, evde yaşanan sorunlar çocuğun başarısı üzerinde etkilidir. Unutulmamalıdır ki bir çocuğun sağlıksız aile ortamında başarılı olması mümkün değildir.”
Seminer sonrası katılımcıların sorularını cevaplayan Debgici, ayrıca veliler için kitaplarını imzaladı.