Denizli Nörobilim Aile ve Psikolojik Danışma Merkezi uzmanlarından Aile Terapisti Alaaddin DEBGİCİ tarafından verildi. Seminere Bekilli kaymakamı Akın ZOR, eşi Mine ZOR hanımefendi, kurum amirleri, gönül elçileri ve ilçe halkı katıldı.
“Erkekler ve Kadınlar” adını verdiği seminerde Debgici dinleyicileri hem eğlendirdi hem düşündürdü hem de karı kocalık ilişkisine dair birçok şeyi öğrenmelerini sağladı.
Aile Terapisti Alaaddin DEBGİCİ seminerde genel olarak şu konulara değindi.
“İnsanlar eğer değişmeyecekse ya da değişemeyeceklerini düşünüyorlarsa evlenmemeliler. Çünkü evlenmek demek değişmek, değişmeyi kabul etmek demektir. Evlenecek bir insan değişmeye açık olmalıdır. Aksi halde evlilik ilişkisi çıkmaza girecektir. Birlikte olmakla tek başına olmak farklı şeylerdir. Birçok kadın evliliğinde eşinin kendisini anlamasını bekler oysa erkekler duyguları anlama ve empati kurmada kadınlara göre daha yetersizdir. Bu yüzden surat asıp oturup beklemek yerine karşımızdakini beklentilerimizi açık bir dille ifade etmeliyiz. “
Türkiye de eşlerin birçoğunun birbirlerini gerçekten tanımadığına da değinen Debgici aradan yıllar geçmesine rağmen hala eşinin en çok sevdiği yemeği bile bilmeyen eşler var. Böyle bir ilişki sorunlara açıktır. Eşler birbirlerini çok iyi tanımalılar ve buna göre hareket etmelidirler dedi.
Debgici konuşmasına şu şekilde devam etti; bir yetişkinin seçiminde çocukluk döneminden de izler bulunur. Eğer kişi olumsuz  bir çocukluk yaşantısı geçirmiş ise yetişkinliğindeki davranışlarına da bu yansır. O nedenle çocukluk dönemindeki tutum ve davranışların bizler üzerindeki etkisi de iyi bilinmelidir.
Evlilikte eşler birbirini önemsemeli ve ailelerine zaman ayırmalıdır. Kahvahanede zaman geçirmekle iş yerinde gecelemek sonuç olarak aynı etkileri yaratmaktadır. Özellikle çocuğu olan ailelerde anne babalık rolü de çok önemlidir. Bu yüzden eşler hangi rolü olursa olsun rollerinin gerektirdiği görevleri layıkıyla yerine getirmelidir.
Birçok insan karı kocalığı ve anne babalığı rastgele yaşamaktadır. Oysa hayattaki en önemli iki rol bunlardır, bu yüzden insanlar bu rollerin gerektirdiklerini öğrenmek için çaba sarfetmelidirler. Kayınvalideler kayınbabalar gençlerin evlilik hayatlarına çok müdahale etmemeliler. Bu müdahaleler evlilik hayatının yıkılmasına neden olacaktır.
Eşiniz için kendinizi önemseyin temiz ve bakımlı olun. İstemediği davranışlardan uzak durun. Şaka bile olsa asla yapmayın. Görev ve sorumlulukları paylaşın. Bazen hatalı olabileceğinizi kabul edin.
Debgici konuşmasının sonunda evlilik hayatının nasıl gideceğinin tamamen kendi elimizde olduğunu erkeğin ve kadının yaratılış itibariyle biribirinden farklı olduğunu bu farklılıkları bilip kabul edip ona göre davranmak gerektiğinin altını çizdi.
Seminer sonrasında Bekilli Kaymakamı Akın ZOR bu tür eğitimlere devam edeceklerini, halkın bilinçlenmesini önemsediklerini ifade edip katkılarından dolayı Alaaddin DEBGİCİ’ye teşekkür etti, günün anısına yönelik çiçek ve el işi sanat ürünü hediye etti.