Denizli Ziraat Odası, Kocadere Kalkınma Kooperatifi ve halk eğitim müdürlüğü tarafından 15 gün toplamda 88 saat ücretsiz olarak düzenlenen budama kursuna katılan 38’i bayan, 127 kursiyere sertifikaları verildi. Denizli Ziraat Odası tarafından il istişare toplantısı Değirmende Canlı Alabalık Restoranda yapıldı. Toplantıya Vali Yardımcısı Mehmet Çınar, AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, ilçe ziraat odası başkanları ve çiftçiler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Ziraat Odası Başkanı Gemici, Denizli’de tarım arazilerinin yüzde 12’sini meyve bahçelerinin oluşturduğunu söyledi. Denizli’de ilk kez oda bünyesinde budama kursu düzenlediklerini hatırlatan Başkan Gemici, “Denizli’de meyve üretimi her geçen yıl artıyor. Özellikle pazarlama sorunu olmayan, üreticisine iyi para kazandıran, tufanda ürün veren meyve çeşitleri üreticilerimiz tarafından tercih ediliyor. İlimizde meyve ürün deseni de oluşmaya başladı. Bölgemizde, elma, armut, kiraz, üzüm, kayısı, ceviz, erik, şeftali, zeytin ve nar çeşitleri bol yetiştiriliyor. Ancak bu bahçelerden bol ve kaliteli ürün alınabilmesi için mevsiminde bilgili kişiler tarafından mutlaka budama yapılması gerekiyor. Kurs başvurularımız başladığında kadınlarımızda kayıt yaptırdı. Kursumuza katılarak teorik ve pratik bilgileri uygulamalı olarak hocalarımızdan öğrenen kadınlarımız erkek kursiyerler kadar güzel budama yapmayı öğrendiler. Bu kursla birlikte biz aslında kadın istihdamına da destek verdik. Kadınlarımız meslek anlamında kollarına çok güzel bir altın bilezik taktılar. Budama zamanında da meyve bahçelerinde çalışacak kadınlarımız aile bütçelerine de destek verecekler” dedi.

Denizli tarım şehri

Denizli’nin Büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla birlikte gelirlerinin de artacağını belirten Belediye Başkanı Zolan, “Denizlimiz tarım şehri. Sanayisi ve turizmi ile de öne çıkıyor. Denizli’nin yıllardır hayali olan Büyükşehir gerçeğe dönüştü. En büyük kazancımız maddi anlamda olacak. Toplanan vergilerin yüzde 6’sı ilimizde kalacak. Bu yüzde 6’lık bölüm 100 milyon liraya denk geliyor. Bu parayla il sınırlarında Büyükşehir olan Denizlimize daha güzel hizmetler yapacağız. Büyükşehir olduğumuzda hayvan besiciliği yapanların, besicilik yapanların kafasında bir soru işareti olmasın. 2008 yılında bütünşehir statüsüne kavuştuğumuzda 13 belde ve 10 köy merkezimize bağlandı. Oralarda hayvancılık yapanlar aynen çalışmalarına devam ediyor. Bizde belediye olarak onlara destek vermek için ücretsiz ilaçlama yapıyoruz. Kötü koku ve sineklerin üremesine engel oluyoruz. Belediye olarak biz köyümüzün dışında bir yerde ortak bir alanda besicilik yapmak istiyoruz diye bir araya gelenlere de destek vereceğiz” dedi.

Tarım sigortasına önem verin

Denizli’de tarım sigortasına daha büyük önem verilmesi gerektiğinin altını çizen AK Partili Vekil Yüksel’de, “Çiftçilerimiz üreticilerimiz tarım sigortasına büyük önem vermelidir. Olası bir afette çiftçimizin bir yıllık emeği boşa gidebiliyor. İlimizde 53 yıl aradan sonra geçen yıl don olayı oldu. Hükümetimiz tarafından verilen destek ve hibelerle üretimi arttırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz.” Diye konuştu. Konuşmaların ardından budama kursuna katılarak başarılı olan kursiyerlere protokol üyeleri tarafından sertifikaları verildi.