Basın İlan Kurumu (BİK) Denizli Şube Müdürü Halit Peltek, Denizli Yetiştirme Yurdu'nda yapılan ilk derste resmi kurum personelinden oluşan katılımcılara medyayı anlattı. Öncelikle haber ve muhabir kavramları üzerinden basın dünyası hakkında ayrıntılı bilgi veren Peltek, ayrıca yerel basının kentin gelişimi açısından taşıdığı öneme de vurgu yaparak, ailelerin kentteki gazete, televizyon ve haber sitelerine sahip çıkmasını istedi.

Sunumunda basının demokrasi ve insan hakları açısından günümüz toplumları için kaçınılmaz bir değer taşıdığına işaret eden Peltek, "Vereceğiniz eğitimlerde ailelere çözümsüz mağduriyetlerini gidermede veya seslerini duyurmada basına ulaşmanın etkin bir yöntem olduğu anlatılmalı. Artık her anne baba, çocuğunu sanal alemin yönlendirmesinden ve zararlarından koruyabilmek için bilgisayar ve interneti yeterli düzeyde kullanabilmelidir" diye konuştu.

Katılımcıların medyanın iç dünyasına yönelik sorularını da cevaplayan Peltek, habercilikte güven konusunun önemli olduğunu kaydederek şunları söyledi:

"Elbette Türk basınında, görüşlerine değer verdiğimiz ve haberlerine güvendiğimiz çok değerli kalemler ve başarılı gazeteciler var. Ancak ticari, siyasi ve başka nedenlerle okuyucuyu yönlendirmeye yönelik yayınlara da sıkça rastlayabiliyoruz. Özellikle sosyal medyanın arka planında ticari oluşumların bulunabileceğini unutmamak gerekir. Herhangi bir mecrada, genel kanaat, inanç ve kültürümüz veya ülke gerçekleri ile örtüşmeyen bir değerlendirme veya haber gördüğünüzde, buna mutlaka şüphe ile bakın. Alternatif haber kaynaklarını tarayın veya kanaatinizi değiştirmeden önce kendinize biraz zaman tanıyın. Kısa sürede daha gerçekçi, daha objektif ve vicdanınızla paralel açıklamalar ve haberler bulmanız mümkün olacaktır.