Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, küresel krizin en büyük sebebinin insanı üretim aracı görmek olduğunu, insanı merkeze almayan politikaların iflas ettiği söyledi. Bakan Yıldırım’a, Pamukkale Üniversitesi (PAÜn mezuniyet töreninde fahri doktora unvanı verildi. PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki törene AK Parti milletvekilleri Nihat Zeybekci, Gülcan Dalbudak ve Mehmet Yüksel, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı Osman Zolan, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, dekanlar, öğretim üyeleri ve çeşitli fakültelerdeki bölüm birincisi öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Rektör Bağcı, PAÜ Senatosu tarafından ulaştırma, denizcilik ve haberleşme alanlarında yaptığı hizmetlerden dolayı oybirliğiyle Bakan Yıldırım’a fahri doktora unvanı verme kararı alındığını söyledi. Başkan Zolan, Milletvekili Zeybekci ve Vali Demir’in ardından kürsüye gelen Yıldırım ise dünyadaki gelişmelerin ve krizleri tahlil etti. Yıldırım, insanı merkeze almayan ülkelerin yönetimlerinin, bugün krizde inim inim inlediğini belirterek, “Şimdi krizin sebebi, efendim sanal ticaretti, yok hormonlu büyümeydi filandı diye çare aramaya çalışıyor gelişmiş ülkeler. Bunların hiçbirisi değil. Küresel kriz, insanı üretim aracı görmenin sonucudur. İnsanı merkeze almayan politikaların iflas ettiğinin bir belgesidir.” dedi.

Küresel krizin bir anlamda hayra da vesile olduğunu söyleyen Binali Yıldırım, “Kriz, dünyanın doğusu ile batısının, kuzeyi ile güneyinin daha dengeli hale gelmesi yolunu açmıştır. Bugün gelişmiş ülkelerin, daha az gelişmiş ülkelere ihtiyacının düne göre çok daha fazla olduğu gerçeği bu krizle bir kez daha gün ışığına çıkmıştır. Bu anlamda kriz, bir fırsatı da beraberinde getirmiştir.” şeklinde konuştu.Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için en büyük kaynağının insan olduğunu anlatan Yıldırım, şöyle devam etti: “Kaynağımızın insan olduğunu asla unutmayalım. Bazılar der ki, ‘Efendim para, proje…’ Hayır, en büyük kaynak insandır. İnsan kaynağımızı, insan kapasitemizi genişletemezsek, para olan ülkelerin halini görüyoruz. İç karışıklıklardan başka, dış müdahalelerden ne hale geldi? Sağlam bir insan kaynağı kapasitesi, Türkiye’nin en büyük zenginliğidir, en büyük geleceğidir.”

Dünyada bu yıl gelişmişlik seviyesine göre ülkelerin sıralamasının yapıldığını hatırlatan Bakan Yıldırım, “İlk 20’de iki önemli değişiklik görüyoruz. Bir tanesi ilk sıralarda, Japonya ile Çin’in yeri değişti. Japonya üçüncü, Çin dördüncüydü, yer değiştirdiler. Diğer bir değişiklik, Brezilya ile İngiltere arasında oldu. Brezilya yedinciydi, İngiltere altıncı, yer değiştirdiler. Bu değişiklikler neden oldu? Brezilya veya Çin’in daha zengin, kişi başına gelirinin daha yüksek olmasından değil. Nüfuslarının daha fazla olmasından. En büyük güç insandır. Onun için Türkiye’nin gelecek yıllarda avantajlı konumda olduğunu bir kez daha sizlerle paylaşmak istiyorum.” dedi.

Türkiye’nin de bilgi toplumu olma yönünde çok ciddi hedefleri bulunduğunu vurgulayan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, hedefleri önlerine koyduklarında, elde ettikleri başarının yanında çok mütevazi kaldığını söyledi: “Türkiye’de 2003 yılında geniş bant internet yoktu. İnternete girmek için telefonu çeviriyorsunuz, afedersiniz karın gurultusu gibi bir ses geliyor, sonunda da hattan düşüyorsunuz, bağlanamıyorsunuz. İnternete bağlansanız bile bir servet ödemek gibi bir şeydi. İşte Türkiye, o günlerden bugün 18 milyon geniş bant abonesine, 50 milyon civarında internet kullanıcısına erişmiş, Avrupa Birliği’nin ilk 10 ülkesi arasında yerini almış bir ülkedir. Artık bölünmüş yollarıyla, gelişmiş hava yollarıyla, hızlı trenleriyle, bilgi yollarıyla, akıl yollarıyla ulaşan erişen bir Türkiye var.”

Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım’a, Rektör Bağcı tarafından fahri doktora ile birlikte Yatağan palası ve çeşm-i bülbül takdim edildi. Daha sonra Yıldırım ve diğer protokol üyeleri, PAÜ fakülteleri ve meslek yüksekokullarında dereceye giren öğrencilere diplomalarını verdi. Törende ayrıca PAÜ Üniversitesi Hastanesi'ne katkıda bulunanlara, Bakan Yıldırım tarafından plaket verildi.