Denizli Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi’nin birlikte organize ettiği 2. Merkez Efendi Geleneksel Tıp Festivali başladı. Geçen yıl ilki yapılan ve büyük beğeni kazanan festivalin açılışı ise halk müziği sanatçısı Esat Kabaklı konseriyle yapıldı.
Yaşadığı dönemin tıp bilimi dehası olarak kabul edilen Merkez Efendi’yi yeni nesillere tanıtmak ve yarattığı değerlerin bilinmesini sağlamak için Denizli Belediyesi ve Zeytinburnu Belediyesi’nin birlikte organize ettiği 2. Merkez Efendi Geleneksel Tıp Festivali başladı. Ömrünün büyük bir bölümünü geçirdiği Denizli ve Zeytinburnu Belediyeleri’nce organize edilen festival 3 gün sürecek.
Pamukkale Üniversitesi’nin, Çatalçeşme Oda Tiyatrosu’nda gerçekleştirilecek akademik toplantılar ile destek verdiği festivalde birçok etkinlik yer alacak. Geçen yıl ilki yapılan ve büyük beğeni kazanan festivalin açılışı ise halk müziği sanatçısı Esat Kabaklı konseriyle yapıldı. Konseri izlemeye gelenlere ise Merkez Efendi tarafından bulunan ve birçok derde şifa olduğu kabul edilen dönemin etkili ilaçlarından mesir macunu dağıtıldı.
Zeytinburnu Belediye Başkanı Denizli’de
Festivalin açılış programına katılmak için Denizli’ye gelen Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ve eşi Bedriye Aydın’ı makamında eşi Berrin Zolan ile birlikte ağırlayan Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, bilimsel oturumlar için Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden kente gelen akademisyenleri de misafir etti. Vali Abdülkadir Demir ve eşi Nurtaç Demir ile Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı’nın da yer aldığı buluşmada Başkan Zolan konuklarıyla yakından ilgilendi.
Zolan: Değerlerimize sahip çıkıyoruz
Daha sonra konser alanında vatandaşlar ile bir araya gelen Vali Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı Osman Zolan, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ve PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı yaptıkları konuşmalarda Merkez Efendi ve gerçekleştirilen festivalin önemine değindi.
Festivale akademik açıdan katkı koymaktan son derece mutlu olduklarını dile getiren Rektör Bağcı’nın ardından konuşan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da ana vatanı Avrupa olan Türkiye dahil 7 bin bitkinin bulunduğunu bildirdi. Türkiye'de 3 bin 500'den fazla endemik bitkinin yetiştiğini belirten Aydın, ''Endemik bitkilerin birçoğu Türkiye'de yetişiyor. Bu bitkilerin birçoğu yıllar yılı sağlık sektöründe kullanılmış. Bu bitkileri en etkili bir şekilde kullanan, en büyük değerlerimizden bir tanesi Merkez Efendi. Onun için ona sahip çıkmak boynumuzun borcu'' dedi.
Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, Merkez Efendi'nin Denizli'de doğduğunu, ilköğretiminin ardından Bursa ve İstanbul'a gittiğini, sonrasında da Manisa'da görev yaptığını belirterek, Merkez Efendi'nin Denizli'nin önemli değerlerinden birisi olduğunu ifade etti. Geçtiğimiz yıl ilki gerçekleştirilen festivalin yoğun ilgi gördüğünü hatırlatan Başkan Zolan, “ Kendi değerlerimize sahip çıkma konusunda inanılmaz bir hassasiyet gösteriyoruz. O değerlerden biri de Merkez Efendi. Burada amacımız, dönemin tıp bilimi dehası Merkez Efendi’yi tüm nesillere tanıtmak ve yarattığı değerlerin nesiller boyu bilinmesine vesile olmaktır. Bu festivalin başlamasına katkısı büyük olan Milletvekilimiz Sayın Nihat Zeybekci’ye teşekkürü bir borç biliyorum” dedi.
Vali Abdülkadir Demir, yaptığı konuşma da bir milletin kendi kahramanlarına sahip çıktığı müddetçe dünyada söz sahibi olabileceğini belirtti. Merkez Efendi'ye sahip çıkılmasının önemine değinen Demir, bir ülkenin, milletin geleceğine yön veren insanların daima hatırlanması gerektiğini kaydetti.
Konuşmaların ardından Vali Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı Osman Zolan, Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ve PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı konsere gelen vatandaşlara mesir macunu dağıttı. Gecede Esat Kabaklı, kendisini dinlemeye gelenlere söylediği şarkılarla unutulmaz bir gece yaşattı.