Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, yaptığı açıklamada, 6663 sayılı kanunda yer alan vergi ile ilgili düzenlemelerin 10 Şubat 2016 tarihli ve 29620 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatarak, yasalaşan vergi muafiyetine göre ilk kez iş kuracak 29 yaş altı genç girişimcilere 3 vergi dönemi boyunca muafiyet sağlanacağını belirtti.

Bu muafiyetin çok önemli olduğunu ifade eden Başkan Özer, “Muafiyetten 29 yaşından küçük ve ticari, zirai veya mesleki faaliyetlerine göre ilk kez gelir mükellefi olanlar yararlanabilecek. Süre girişimcilerin işe başladıkları ilk takvim yılından itibaren geçerli olmaya başlayacak.” dedi.

Genç girişimcilerin elde ettikleri yıllık kazancın 75 bin liralık kısmına gelir vergisi muafiyeti uygulanacağını söyleyen Özer, “Yıllık 75 bin liradan fazla gelir elde eden girişimciler muafiyetten yararlanamayacak. Vergi muafiyetinden yararlanmak isteyen girişimcinin kendi işinde çalışıyor olması gerekecek.

Girişimci işletme devri yoluyla işini kuracaksa, devir alacağı işletmenin üçüncü dereceye kadar yakın bir tanıdığından devralmamış olması şartı aranacak. Diğer bir önemli şartta girişimcilerin 3 vergi dönemi boyunca yararlanacağı muafiyet süresince sahte belge düzenlememiş olması gerekecek.” şeklinde konuştu.

Özer, vergi muafiyetinin girişimci potansiyelinin nitelik ve nicelik bakımından geliştirilmesine ve dolayısıyla da ekonomiye katkı sağlayacağına inandıklarını dile getirerek, “29 yaş altı gençlerimizin aktif olarak iş sahibi olmalarına imkan oluşturacak bu muafiyet, girişimci ruhlu kişilerin bu özelliklerini daha etkili ve verimli kullanabilmelerini sağlayacaktır.

Gençlerimizin çalışan konumundan işveren konuma geçmesi ile birlikte de istihdama katkı ortaya çıkacaktır. Çünkü yeni işverenlerin ortaya çıkması demek yeni istihdam alanlarının oluşması demektir. Bu bakımdan muafiyeti önemsiyor ve bunu uygulama dolayısıyla hükümetimize teşekkür ediyoruz.” dedi.   

MUFİYET ŞARTLARI

Başkan Özer, vergi muafiyet şartlarının şunlar olduğunu belirtti: “İşe başlamanın kanuni süresi içinde bildirilmiş olması. Kendi işinde bilfiil çalışılması veya işin kendisi tarafından sevk ve idare edilmesi. Faaliyetin adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde yapılması halinde tüm ortakların işe başlama tarihi itibariyle bu maddedeki şartları taşıması. Ölüm nedeniyle faaliyetin eş ve çocuklar tarafından devralınması hali hariç olmak üzere, faaliyeti durdurulan veya faaliyetine devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş veya üçüncü dereceye kadar kan veya kayın hısımlarından devralınmamış olması. Mevcut bir işletmeye veya mesleki faaliyete sonradan ortak olunmaması.”