Denizli Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), kadınları meme kanseri hakkında bilgilendiriyor ve erken tanının önemine dikkat çekiyor.

Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen hastalık olduğunu ifade eden KETEM Hekimi Dr. Mustafa Ali Ekiz, meme kanserinde erken tanının tedaviyi kolaylaştırdığını, ekonomik hale getirdiğini ve hayat kurtardığını dile getirdi. Toplumu meme kanseri konusunda bilinçlendirmek, farkındalık oluşturmak için ekim ayının ‘Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı’  olarak belirlendiğini söyleyen Ekiz şöyle konuştu:  “Bu ay içerisinde gerek toplumun gerek sağlık personelinin meme kanseri erken tanısı, kendi kendine meme muayenesi gibi konularda bilinçlendirilmesi, farkındalık oluşturulması ve farkındalığın artırılması için çalışmalar yapıyoruz. Ulusal kanser tarama standartlarına göre her kadının 20 yaşından itibaren her ay kendi kendine meme muayenesi yapması, yılda bir hekim muayenesine gitmesi ve 50 yaşından itibaren 2 yılda bir mamografi çektirmesi gerektiğini vurguluyoruz.  Yıl boyunca yaptığımız bu eğitimlerle kanserde erken tanı taraması yapılan kanser türlerini, KETEM’lerin kanser taramalarındaki ve kanserle mücadelesindeki rolünü anlatıyoruz” diye konuştu.

Gerek dünyada gerekse ülkemizde kanserin ölüm nedeni olarak kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını belirten KETEM Hekimi Dr. Mustafa Ali Ekiz,   bu nedenle kanserin öneminin her geçen gün arttığını söyledi. Önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olan kanserin hızla artışının önüne geçebilmek için etkin mücadelenin şart olduğunu kaydeden Ekiz, bu bağlamda ülkemizde Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı önderliğinde çalışmalar yürütüldüğünü, 2014 yılına kadar kanserden ölümlerin % 10 azaltılması, 65 yaş üzeri kanser görülme oranının da % 15 azaltılması hedeflendiğini ifade etti.

Kanser konusunda toplumu bilinçlendirmek, taranabilen kanserlerin toplum taramasını yapmak ve kanserin erken evrelerde tanınıp tedavi edilmesini sağlamak için Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri’nin hizmet verdiğini hatrılatan KETEM Hekimi Dr. Mustafa Ali Ekiz,  kanser kontrol programının içinde yer alan KETEM’lerde meme kanseri, serviks kanseri ve kolo-rektal kanser taramaları ulusal standartlara göre yapıldığını ve erken evrelerde yakalanan kanser vakalarının tedavisinin yaptırıldığını belirtti. Ekiz, kanser hastalıkları hakkında bilgi almak, eğitim faaliyetlerine katılmak ve muayene olmak için Denizli Devlet Hastanesi KETEM’e başvurmanız yeterli