Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Figen Koçyiğit, Dünya Yaşlılar Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı. Yaşlı sağlığının önemine dikkat çeken Koçyiğit, yaşlılarda görülen ölüm nedenlerinin arasında düşmelerin önemli bir yer tuttuğunu belirtti.
Yaralanmalarda ev kazalarının önemli olduğunu ifade eden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Figen Koçyiğit, yaşlanma ile ortaya çıkan fiziksel, görsel ve işitsel algılamadaki yetersizlikler, koordinasyon ve dengedeki bozukluklar ve kuvvet azalmasının yaşlıların çevresel tehlikelerle karşı karşıya kalmalarını kolaylaştırdığını söyledi. 65 yaş üstündeki yaşlıların birçoğunun evde düşmesi sonucunda bacağını ya da kalçasını kırarak sakatlandığını kaydeden Koçyiğit, alınabilecek basit önlemlerle bu kazaların önlenebileceğini dile getirdi. Koçyiğit şöyle konuştu: “Yaşlılar en güvenli olmaları gereken evlerinde ciddi kazalar geçiriyor ve önemli bir kısmı yaşam kalitesini kaybederek sakatlanıyor. Bu kazalar daha çok yaşlıların refleksleri zayıflayarak denge problemleri yaşamasından kaynaklanıyor. Bu nedenle yaşlıların yaşadığı mekânlar çok dikkatli olarak düzenlenmesi gerekiyor” diye konuştu.

Düşme vakalarında karşılaşılan en önemli sonuçların kalça kırıkları olduğuna dikkat çeken Uz. Dr. Figen Koçyiğit, "Yaşlılarda kazalara bağlı ölümlerin 2/3’ü düşmelere bağlı olup, kaza sonucunda hastaneye yatış, ameliyat, rehabilitasyon süreci uzamaktadır. Dengesizlik nedeniyle her yıl yaşlıların 1/3’ü düşmekte, tedavi sonucunda özellikle kalça kırıklığı yaşayanların yüzde 40’ı yatağa bağımlı yaşamaktadır. Hatta artmış düşme eğilimi kırık, yaralanma, fonksiyon kaybı ve ölüm riskini arttırabilmektedir. Bu duruma gelmemek için önceden birçok tedbirin alınarak bazı önlemlerin alınması büyük önem taşıyor. Bu nedenle yaşlılarda özellikle kalça, bacak ve sırt kasları güçlendirilmelidir. Sırt kaslarını güçlendirmek için günde 30 yüzüstü uzanmalı, düşmeye karşı önlem için baston, koltuk değneği, walker gibi cihazlarla dengeye yardımcı olunmalı, düşme sıklığını azaltacak ev içi düzenlemeleri yapılmalıdır.” diye konuştu.