Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Anayasa Değişikliği referandumunda 'evet' oyu çıkması halinde çocuklar, yaşlılar ve özürlüler ile harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gazilere pozitif ayrımcılık tanınacağını, alınacak tedbirlerin de Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olmayacağını söyledi.
Bir dizi incelemede bulunmak üzere Denizli'ye gelen Bakan Kavaf, Tavas ilçesi Aydoğdu Köyü'nde bu yıl 12.'si düzenlenen Yoran Yaylası Yaz Şenlikleri'ne katıldı.

Burada gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bakan Kavaf, kamuoyunda 'Taş Atan Çocuklar' Yasası olarak adlandırılan kanundaki değişiklik sonucu hapisten çıkan çocuklar için hazırlanan projeleri hakkında bilgi verdi.

Kanun hazırlanırken, ilk taslak metinde çocukların tutukluluk hali sona erdikten sonra rehabilitasyon için çocukların Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK)'na verileceğini hatırlatan Bakan Kavaf, "Ancak önergede bir değişiklik yapıldı. Yasa çıktıktan sonra bu kapsamda serbest kalan çocuklar ailelerinin yanında rehabilite edilmek üzere ailelerinin yanına gönderildi, bize verilmedi. Diğer tutukluluk hali devam edenlerle ilgili zaten Adalet Bakanlığı'nın bünyesinde o işlem devam edecek. Ama bu arada bize düşen, bize ekstra bir görev verilirse tabiî ki biz bunu da üstleniriz, yerine getiririz." dedi.

Bakanlığına bağlı Türkiye genelinde 26 çocuk ve gençlik merkezi olduğunu vurgulayan Kavaf, "Bunların çoğu varoşlarda veya göç alan sanayileşmiş büyük şehirlerde. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ailesi tarafından sokağa çalışmak üzere itilen, suça itilen çocukları biz emniyet vasıtasıyla bu ÇOGEM'lere alıyoruz. Çocukları okula gönderiyoruz, derslerine takviye olmak üzere ders programları koyuyoruz ve becerilerine göre sanata ve sportif etkinliklere yöneltiyoruz. Yani sokağa ve suça itilen çocuklarla ilgili bizim zaten bir çalışmamız var." diye konuştu.

Hükümetleri döneminde engellilerle ilgili çok ciddi çalışmaları olduğunu vurgulayan Kavaf, "Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti deniyor. Ama sosyal olma ilkesini ilk defa bizim iktidarımız döneminde neredeyse hatırladı. Biz engellilerimize evde bakım hizmeti veriyoruz. Rehabilitasyon merkezinden bakım hizmeti alıyorsa iki asgari ücret veriyoruz. Şimdiye kadar Türkiye genelinde yasa çıktıktan sonra bizim bu şekilde bakım ücreti ödediğimiz engelli sayımız 260 bin civarında. Onun dışında bunları okullara eğitim görebilecek olanları ücretsiz taşıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı aracılığıyla rehabilitasyon eğitimi alanların ders saatini 10'a çıkardık. Bunların emlak, araba, alım satımlarında bir takım vergi indirimi ve kolaylıklar getirdik. Eğitimleriyle ilgili çok ciddi düzenlemeler getirdik." şeklinde konuştu.

Anayasa değişikliğinin referandumda kabul edilmesiyle çocuklar, yaşlılar ve özürlüler ile harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gazilerin getirilen haklardan daha çok yararlanabileceğini anlatan Bakan Kavaf, şunları kaydetti:

"Bu düzenlemeler yapıldığı takdirde, bir kısım insanlar anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu düşüncesiyle dava açıp uygulamaları durduramayacak. Bundan önce 10. Madde'de 'kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.' ifadesi vardı. Devlete yükümlülük yüklüyordu. Ancak devlet bu yükümlülüğünü yerine getirecek bir kısım düzenlemeleri yaptığında bir kısım insanlar eşitlik ilkesine aykırı düşüncesiyle bu düzenlemeleri, yürütmeyi durdurma veya iptal kararıyla iptal ettirebilirdi. Ama anayasanın bu ilgili maddesinin halk oylamasında kabul görmesinden sonra yapılacak bu ileri düzenlemeler aradaki fırsat eşitsizliğinden kaynaklanan bir takım olumsuzlukların giderilmesi için yapılacak bu düzenlemelerin anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olmadığı, ilgili maddeyle tescillendiği için hayata daha kolay geçirilebilecek."

Yoran Yaylası Yaz Şenlikleri'ne Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, İl Başkanı Bilal Uçar, Türk Parlamenterler Birliği (TPB) Genel Başkanı Hasan Korkmazcan, MHP eski Milletvekili Ali Keskin, Denizli İl Genel Meclisi Başkanı Halil Pekdemir ve çok sayıda vatandaş katıldı.