Denizli’de bazı medya organlarında çıkan haberlere göre hastalıklı bazı meyve ve sebze ürünlerinin toptancı haline girmeden sokak aralarında satıldığı belirtilmektedir. Denizli Tarım İl Müdürlüğü konuyla ilgili basın açıklaması yaptı.

Tarım İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklama metni:

Tarım İl Müdürlüğümüz 5179 sayılı kanun gereği sebze meyve dahil bütün gıda maddelerinin tarladan sofraya güvenli bir şekilde ulaşması için denetim ve izleme çalışmaları yapmaktadır. Bu denetim ve kontroller hem tarlada ürün hasat edilmeden hem de hasat sonrası satışa sunulmadan yapılmaktadır.  Bu kapsamda 2010 yılı içerisinde meyve-sebze halinde ve satış noktalarında Bakanlığımızın kalıntı denetim ve izleme programı gereği 50 denetim yapılarak 130 adet numune alınmıştır. Yapılan analizler neticesinde mevzuatın belirlemiş olduğu limitlerin üzerinde kalıntı ihtiva eden 2 adet ürün hakkında yasal işlem uygulanmış ve ürünün yetiştirildiği iller bilgilendirilmiştir. İlimizde yetiştirilen ürünlerde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamıştır.

Ayrıca ilimizde üretim yapılan meyve ve sebzelerde zirai ilaç kalıntısı olup olmadığını tespit etmek amacıyla il genelinde tarla ve bahçelerden 141 adet numune hasattan önce alınmış ve gerekli analizler yaptırılmıştır. Yapılan analizler neticesinde kullanılan zirai ilaçların kalıntısı tespit edilen ürünlerin hasatına müsaade edilmemiştir. Bu ürünlerden belli bir süre sonra tekrar numune alınmış mevzuata uygun olanların hasatına müsaade edilmiştir. Mevzuat gereği  bu izleme çalışmaları meyve sebze üretimi olan bütün illerde yapılmaktadır.

İç karantinaya tabi meyve ve sebzelerin yetiştirildiği bölgelerde Tarım İl Müdürlüklerince üretim sezonu boyunca ürünlerin hastalık etmenleri yönünden tarlada kontrolleri yapılmaktadır. Hatta ticari amaçlı patates yetiştiriciliğiyle ilgili Ticari Amaçlı Patateslerin İzlenebilirliği Hakkında Yönetmelik çıkarılmış ve bu yönetmelik gereği nakillerde Tarım İl Müdürlüklerinden Zirai Karantina Taşıma ve Satış Sertifikası alma zorunluluğu getirilmiştir. Bu nedenle iç karantina yönünden tehlike arz eden bölgelerde hasattan önce mutlaka tarla kontrolleri yapılarak ürünü hasata uygun olanlara Taşıma ve Satış Sertifikası Tarım İl/İlçe Müdürlükleri tarafından verilmektedir.

Türkiye’de üretilen patateslerde görülen patates siğilinin kontrolü ve takibi ile ilgili çıkarılan 29.04.2009 tarih ve 27214 sayılı resmi gazetede yayınlanan Ticari Amaçlı Patateslerin İzlenebilirliği Hakkında Yönetmeliğin 7. maddesinde iller arasındaki nakillerde denetim görevinin zabıta ve kolluk kuvvetleri yanında Hal Müdürlükleri, köylerde muhtarlar ve Çiftçi Malları Koruma Başkanlıklarınca yapılacağı özellikle belirtilmektedir. Ayrıca seyyar satışların denetimleri de Belediye Başkanlıklarına bağlı ekiplerce yapılmaktadır.

Tarım İl Müdürlüğü elemanları gerek gıda güvenliği gerek bitki ve hayvan sağlığı konularında denetim ve kontrol hizmetlerinin mevzuatlar çerçevesinde düzenli bir şekilde yürütmektedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.