Bugün Hicri takvime göre Muharrem ayının 10’ncu günü yani Aşure günü. Peygamber Efendimiz (sav)’in torunu, damadı Hz. Ali ve ciğerparesi kızı Hz. Fatıma (ra)’nın evladı. Hz. Hüseyin (ra)’e Kerbela’da yapılanların da yıldönümü bugün, o gün Kerbela’da 70’ten fazla insan şehit edildi. Peygamber torununa su vermediler o gün.

***
Bugün aşure gününün önemini bilen bütün heryerde ve Denizli’de evlerden aşureler pişmeye başladı. Anneler çarşı pazardan aldıkları farklı ürünleri karma yapıp yemek yapacaklar. Aşureyi yapanlar, içine ceviz, badem, fındık, fıstık, kayısı buğday, su gibi çeşitli ürünleri koyup üzerine de kırmızı nar tanelerini koyarak yaptıkları nefis tatlıyı taçlandıracaklar. Yaptıklarını muhabbetin tadı artsın, komşuluk ilişkileri derinleşsin diye konu komşuya dağıtacaklar.

***
Sevginin, paylaşmanın, birlik beraberliğin ifadesi, bolluk ve bereketin simgesi olan Aşurenin, insanımız için diğer zamanlardan ayrı bir yeri var. Uğruna nice canlar verdiğimiz canım ülkemizin doğusuyla batısıyla, kuzeyiyle güneyiyle, sınırımızın dışıyla yaşadığımız terör olaylarının, bize karşı oynanan oyunların bu özel günün hürmetine bertaraf edilmesini Cenab-ı Erhamürrahimin’den niyaz ediyoruz. Aşure gününde özenle yapıp dağıttığımız ‘aşure’nin her gün gelen şehit haberlerinin durmasına vesile olmasını istiyoruz. Ülkemizde, sağcımızla solcumuzla, Türk’ümüzle Kürt’ümüzle kardeşlik içinden tek yürek olduğumuz günlere her zamankinden daha çok ihtiyacımız var.

***
Evlatlarımız teröre, uyuşturucuya, arkadaş çevresine, ne idiğü belli olmayan, bizden olmayan, insanlıktan nasibini almamışlara kurban olmasın diye geçen ay içinde kesmiş olduğumuz kurbanların yanı sıra bugün dağıttığımız aşure yemekleri de kefaret olur diye ümit ediyoruz. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Daha dün 10 tane, bugün de 1 şehit haberi geldi. Anaların gözyaşları kurumak üzere, artık haber bültenlerinde birinci haber olarak bile verilmiyor. Gazetelerde rutin haber haline geldi.
Bu kavga bitsin artık, sağlık, huzur, muhabbet, sevgi, yaşam biçimimiz olsun. Türkiye olarak, aynı topraklarda yaşayan, aynı havayı teneffüs eden, aynı kaderi paylaşan 75 küsur milyon insan kardeş olarak kalsın. Kimse bir başkasının evladına kurşun atmasın. Kimse üzülmesin, analar artık ağlamasın…

***
Yaptığınız aşure yemeklerini, başımızın belası terörün, huzursuzluğun, bereketsizliğin, mutsuzluğun ülkemizden sonsuza dek def olması için, bu topraklara tekrar huzurun, bereketin, barışın geri gelmesi için yapalım, dağıtalım…