Suud Savunma Bakanlığı'nın resmi twitter hesabından yapılan açıklamada Mina'da şeytan taşlama sırasında çıkan izdihamda 753hacı hayatını kaybetti, 887 kişi yaralandı.

Mekke'deki olayın şeytan taşlama alanındaki yürüyen merdivenlerde meydana geldiği öğrenildi. Mina'dan yürüyerek gelen ve şeytan taşlama alanına geçen hacılar, doğrudan 3. kata çıkarak şeytan taşlama ibadetini yapıyorlar.

Mekke'deki izdihamın, şeytan taşlama ibadetini yapan hacıların 3. kattaki şeytan taşlama alanından zemin kata inip Mekke'ye giden ana çıkışa ulaşmak istediği sırada yürüyen merdivenlerde meydana geldiği belirtildi.
Mina 240'ıncı caddede meydana gelen izdiham'da 753 hacı öldü. Yaralanan 887 kişi için hastaneler acil duruma geçti. Ambulanslar ve kurtarma ekibi olay yerinde müdahalede bulunuyor. Ölen ve yaralananların tahliyesi için olay yerinde çalışmaların sürdüğü, bölgeye sevk edilen 4 bin personelin 200 ambulansla olayda hayatını kaybedenleri ve yaralananları hastanelere taşıdıkları bildirildi.



Diyanetten ilk açıklama

Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileri Türk hacıların şeytan taşlamaya gece gittiğini açıkladı. Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş; "Türk hacıları ile ilgili herhangi bir vefat veya yaralanma haberi ulaşmadı. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez başkanlığında kriz masası oluşturuldu. Yakınlarını merak eden ailelerin Diyanet İşleri Başkanlığı Müşavirliğinden gelecek olan haberleri beklemeleri gerekir" dedi.

Bu yıl Mekke'den gelen ikinci acı haber

11 Eylül tarihinde Kabe'yi genişletme çalışmaları inşaatında bulunan vinçlerden bir tanesi yıldırım çarpması sonucu tavaf namazı kılan hacı adaylarının üzerine düşmüş olayda, 7'si Türk 109 kişi hayatını kaybetmişti.

Benzer olay 1990 yılında yaşanmıştı

3 Temmuz 1990 günü şeytan taşlamak için hareket eden hacı grubu şeytan taşlamaktan dönen bir başka grup ile 'El Muaysem' tünelinde karşılaştı. Tünel içinde çıkan paniğe, havalandırma sisteminin devre dışı kalması da eklenince olay faciaya dönüştü.
Tünelde çıkan izdihamda, 550'si Türk olmak üzere 1462 hacı ezilerek öldü.