Her gün yeni bir işyerinin soyulduğu ticaret merkezinin son kurbanı Kasap ve Peynirciler Çarşısı oldu. Çarşıda iki dükkanı soyan hırsızlar sırra kadem basarken, bölge esnafı bölgede gece devriyelerinin yapılması için bekçilerin görevlendirilmesini istiyor.
Giyimciden ayakkabıcıya, sarraftan tekstilciye, kasap ve peynirciden döviz bürolarına kadar yüzlerce işyerinin bulunduğu ve ticarette Denizli’nin kalbinin attığı Bayramyeri’nde son zamanda artan hırsızlık olayı esnafı bezdirdi. Hırsızların adeta mesken tuttuğu ticaret merkezinde son kurbanlar Kasaplar ve Peynirciler Çarşısında faaliyet gösteren bir şarküteri ve kasap oldu. İki işyerinden bir miktar para ile kaşar, peynir, yoğurt, bal ve buna benzer gıda ürünü ile birer adet tablet ve dizüstü bilgisayar çalarak kayıplara karıştılar. Geceleyin kimsenin olmadığı çarşıda güvenlik zafiyetine karşı bazı iş hanlarında gece bekçileri görev yapıyor ama başta tarihi Kaleiçi Çarşısı olmak üzere çeşitli merkezlerde bu önlem alınamıyor. Kendilerini güvenlik altına almak isteyen çarşı esnafı alarm ve diğer güvenlik önlemi almaya çalışıyor fakat hırsızlar buna rağmen dur durak bilmiyor.

ADAM KESSEN KİMSE SENİ GÖRMEZ

Bölgede akşam saat 10’dan sonra kimsenin kalmadığına dikkat çeken Şarküteri esnafı Yıldıray San, bunu bilen hırsızların geceleri rahat rahat dükkanları soyduğunu söyledi. Güvenliğin esnaf tarafından alarm sistemi ve güvenlik kamerası ile sağlanmaya çalıştığını ifade eden San, “Kilit dost içindir derler ya gerçekten bu öyle. Esnaf güvenlik önlemini alıyor ama hırsızlar sanki hiç güvenlik önlemi yokmuş gibi alarmı bile çalıştırmadan dükkanların içini boşaltıyorlar. Onlar bu işin uzmanı. Biz ise kendi kendini korumaya çalışanlarız. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Biz olay sonrası kontrole gelen polise devriye konusunda başvuruda bulunduk ama bir devriye ne kadar etkili olur bilemiyoruz. Eskiden bekçiler görev yapıyordu. Şimdi de böyle bir şey yapılabilir. Bazı iş hanlarında kişisel bekçiler var ama her yerde yok. Devletimizden bunu istiyoruz. Belki bekçiler gelir de bu sıkıntı ortadan kalkar diye düşünüyoruz” dedi.

KALEİÇİ DE TEHLİKE ALTINDA

800 yıllık tarihi ile Ege’nin en eski çarşısı olma özelliği taşıyan Kaleiçi Çarşısı da hırsızların hedefinde. Çarşıda esnafın akşamları iş çıkışı sonrası kimse kalmıyor. Camilerin bile ibadete kapalı olduğu akşam saatlerinde eskiden bekçilerin görev yaptığını ifade eden Kaleiçi Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Soner Yıldız, alarm sisteminin caydırıcılığı rağmen bazı girişimlerde bulunduğuna dikkat çekti.  Çarşıda onlarca esnafın ekmek parası kazandığını belirten Yıldız, “Biz alın terimizle ekmek parası kazanırken onlar haksız kazanç elde ediyorlar. Biz güvenlik güçleri ile her temasımızda bunu dile getiriyoruz. Ek devriye istedik ama hala bir adım atılmadı. Bunun yanında Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Federasyonu aracılığı ile bekçilerin yeniden görev almasını devlet büyüklerine ilettik. Bekçi alınacak denildi ama şimdilik herhangi bir adım yok. Sabırla bekliyoruz” diye konuştu.

KENDİMİZİ KORUYORUZ AMA…

Denizli Sarraf ve Kuyumcular Odası Başkanı Yusuf Yıldırım, “Genelde alarm güvenlik sistemi olmayan giyim ayakkabı ve diğer meslek gruplarındaki İşyerlerini seçiyorlar. Kuyumcular yüksek güvenlik sistemleri ile korunduğu için şu ana kadar kuyumculara girmeye çalışan yok ama yine de tedbir olarak emniyetle görüşerek geceleri kuyumcular etrafında gece devriyelerinin çoğaltılmasını talep ettik” dedi.