Yemek borusu doğuştan tam oluşmayan (özefagus atrezisi) 4 günlük bebek, Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahi Kliniği’nde yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu.

Doğumundan 1 gün sonra Denizli Devlet Hastanesi Yenidoğan Ünitesi’ne akciğer enfeksiyonu ve karnında şişlik şikâyetiyle yatırılan bebek Ünlü’ye başarılı bir ameliyat gerçekleştirildi. Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahi ekibinin gerçekleştirildiği ameliyat hakkında Çocuk Cerrahi Uzmanı Dr. Erdal Türk ve Çocuk Cerrahi Uzmanı Dr. Yeşim Edirne Elcümen bilgi verdi. 

Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahi Uzmanı Dr. Erdal Türk, “ailesi tarafından Ahmet Azat adı verilen Ünlü bebek bize 1 günlükken getirildi. Geldiğinde akciğer enfeksiyonu ve karnında şişlik vardı. Yenidoğan Ünitesi’nde tedavisine başlanan bebeğin genel durumu düzeldikten sonra 4 günlükken ameliyata alındı. Hastanemizde yapılan başarılı bir ameliyattan sonra bebeğimiz ameliyat sonrası 10 günlük bir bakım ile sağlığına kavuştu” diye konuştu.

“Zamanında teşhis edilmezse yaşam şansı olmaz”

Yenidoğan bebeklerde görülen ve doğumsal bir hastalık olan özefagus atrezisinin yemek borusunun belirli bir kısmının anne karnında oluşamaması olduğunu belirten Çocuk Cerrahi Uzmanı Dr. Erdal Türk, anne adaylarının ve annelerin doktor kontrolünü düzenli yaptırmasının birçok hastalığın erken tanı ve tedavisinde önemli olduğunu dile getirdi. Türk şöyle konuştu: “Bebek doğmadan önce yapılan ultrasonografide yemek borusunun üst kısmının çok geniş olduğunun görülmesi ve bebeğin anne karnında yutma eylemini yapamaması sonucu anne karnının çok şişmesi ile teşhis edilebilir. Bu nedenle aileler doktor kontrollerini düzenli olarak yaptırmalıdırlar. Bebek doğduğunda tükürüğünü yutamama, morarma ve ağladığında morarmada artış gözlenir. Yemek borusuna hava kaçtığı için karnında şişlik oluşur. Bu tip belirtiler görüldüğünde bebeğe mutlaka ileri inceleme yapılmalıdır. Bu tür bebekler genelde ev halkından bir büyüğün durumdan şüphelenip, hastaneye getirilmesiyle tanınırlar. Bebek doğduğunda ilk 6 saat içerisinde teşhis edilenlerde akciğerde enfeksiyon gelişmeden müdahale edildiği için daha iyi sonuçlar alınmaktadır. Zamanında teşhis edilemeyen ve ameliyat edilemeyen bebeklerin yaşam şansı yoktur. Yemek borusunun iki ucu yapılan ameliyatla birleştirilmekte ve bebeğe yeniden kesintisiz bir sindirim sistemi sağlanmaktadır” dedi.

 
“Eğitim hastanesi gibi çalışıyoruz”
Üniversite ve eğitim hastanelerinde gerçekleştirilen birçok ameliyatın Denizli Devlet Hastanesi’nde yapıldığını söyleyen Başhekim Uz. Dr. Ramazan Canural, anestezi ve yoğun bakım şartlarının yeni doğan ameliyatları için de yeterli olduğuna vurgu yaptı.